Novi Sad izabran za domaćina evropskih crkava 2018. godine

Novi Sad izabran za domaćina evropskih crkava 2018. godine

Generalna skupština Konferencije evropskih crkava, koju čine 120 tradicionalnih crkava i verskih zajednica širom Evrope, biće održana sledeće godine u Novom Sadu od 28. maja do 7. juna.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević primio je u Gradskoj kući organizatore i učesnike Generalne skupštine Konferencije evropskih crkava koja će biti održana u Novom Sadu i trajati, kako je predsedavajući te Konferencije Visokoprečasni Kristofer Hil najavio, od 28. maja do 7. juna 2018. godine.

- Imamo izuzetnu čast da ugostimo u Gradskoj kući najvišu delegaciju Konferencije evropskih crkava. Razlog njihove posete je dogovor u vezi sa Generalnom skupštinom tog tela, koja će biti održana sledeće godine u ovom periodu, u našem gradu. To je svakako još jedan dokaz da Novi Sad postaje ozbiljna evropska prestonica i veoma smo ponosni na to. Danas ćemo voditi razgovore o tome koje bi teme mogle da se pokrenu sledeće godine na tom skupu, a svakako će neke od njih biti vezane za budućnost Evrope i svih zemalja na kontinentu. Mišljenje ovako visoke delegacije, svakako može da utiče na put Novog Sada, Vojvodine i Srbije ka Evropskoj uniji i zato smo otvoreni za svaki dijalog – rekao je Srđan Kružević i naglasio da će Novi Sad biti odličan grad - domaćin svih 500 učesnika iz cele Evrope.

Konferencija evropskih crkava predstavlja međunarodnu versku organizaciju koja posreduje u međureligijskom dijalogu i zastupa interese crkava pred međunarodnim institucijama kao što su Evropska Komisija i Evropski Parlament. Sedište ove organizacije je u Briselu, a članovi Konferencije evropskih crkava su 115 tradicionalnih crkava i verskih zajednica iz 40 zemalja Evrope.

Predsedavajući Konferencije evropskih crkava Visokoprečasni Kristofer Hil istakao je da su multikonfesionalnost, multietičnost i multikulturalnost koje krase grad, ono što je Novi Sad opredelilo za domaćina 2018. godine.

- Na skupu ćemo imati priliku da vidimo kakva je uloga crkava i čemu to u Evropi ovih dana, hrišćanska crkva može da posvedoči. Naročito nas interesuje tema gostoprimstva, u današnjoj Evropi koja se rapidno menja. Migracije su nešto sa čime njeni stanovnici imaju prilično poteškoća, imajući u vidu aktuelna dešavanja, a znam da se to i ovde u Srbiji nameće kao značajno pitanje. Takođe, posvetićemo se hrišćanskom poimanju pitanja pravde, kako one unutrašnje, tako i one ekonomske pravde, u smislu posedovanja dovoljno sredstava za život – rekao je Visokoprečasni Kristofer i rekao da se raduje dolasku Konferencije u Novi Sad naredne godine i saradnji sa Gradom Novim Sadom.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

astrologija bez vode JKP Vodovod i kanalizacija JGSP "Novi Sad" raspored sahrana novi sad Elektrodistribucija Novi Sad korona virus bez struje vlada srbije dnevni horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo obeležavanje novosadske racije isključenja struje izmena trase autobusa gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević betanija uhapšen diler novorođenčad elektrovojvodina jkp lisje servisne informacije novi sad zdravlje bebe zodijak isključenje vode novosadsko porodilište horoskop sahrane novi sad raspored sahrana i ispraćaja Isključenje struje