Novi Sad izabran za domaćina evropskih crkava 2018. godine

Novi Sad izabran za domaćina evropskih crkava 2018. godine

Generalna skupština Konferencije evropskih crkava, koju čine 120 tradicionalnih crkava i verskih zajednica širom Evrope, biće održana sledeće godine u Novom Sadu od 28. maja do 7. juna.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević primio je u Gradskoj kući organizatore i učesnike Generalne skupštine Konferencije evropskih crkava koja će biti održana u Novom Sadu i trajati, kako je predsedavajući te Konferencije Visokoprečasni Kristofer Hil najavio, od 28. maja do 7. juna 2018. godine.

- Imamo izuzetnu čast da ugostimo u Gradskoj kući najvišu delegaciju Konferencije evropskih crkava. Razlog njihove posete je dogovor u vezi sa Generalnom skupštinom tog tela, koja će biti održana sledeće godine u ovom periodu, u našem gradu. To je svakako još jedan dokaz da Novi Sad postaje ozbiljna evropska prestonica i veoma smo ponosni na to. Danas ćemo voditi razgovore o tome koje bi teme mogle da se pokrenu sledeće godine na tom skupu, a svakako će neke od njih biti vezane za budućnost Evrope i svih zemalja na kontinentu. Mišljenje ovako visoke delegacije, svakako može da utiče na put Novog Sada, Vojvodine i Srbije ka Evropskoj uniji i zato smo otvoreni za svaki dijalog – rekao je Srđan Kružević i naglasio da će Novi Sad biti odličan grad - domaćin svih 500 učesnika iz cele Evrope.

Konferencija evropskih crkava predstavlja međunarodnu versku organizaciju koja posreduje u međureligijskom dijalogu i zastupa interese crkava pred međunarodnim institucijama kao što su Evropska Komisija i Evropski Parlament. Sedište ove organizacije je u Briselu, a članovi Konferencije evropskih crkava su 115 tradicionalnih crkava i verskih zajednica iz 40 zemalja Evrope.

Predsedavajući Konferencije evropskih crkava Visokoprečasni Kristofer Hil istakao je da su multikonfesionalnost, multietičnost i multikulturalnost koje krase grad, ono što je Novi Sad opredelilo za domaćina 2018. godine.

- Na skupu ćemo imati priliku da vidimo kakva je uloga crkava i čemu to u Evropi ovih dana, hrišćanska crkva može da posvedoči. Naročito nas interesuje tema gostoprimstva, u današnjoj Evropi koja se rapidno menja. Migracije su nešto sa čime njeni stanovnici imaju prilično poteškoća, imajući u vidu aktuelna dešavanja, a znam da se to i ovde u Srbiji nameće kao značajno pitanje. Takođe, posvetićemo se hrišćanskom poimanju pitanja pravde, kako one unutrašnje, tako i one ekonomske pravde, u smislu posedovanja dovoljno sredstava za život – rekao je Visokoprečasni Kristofer i rekao da se raduje dolasku Konferencije u Novi Sad naredne godine i saradnji sa Gradom Novim Sadom.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan