Novi Sad je evropska prestonica kulture još nekoliko dana

Novi Sad je evropska prestonica kulture još nekoliko dana

Gradovi Novi Sad iz Srbije, Eš-sur-Alzet iz Luksemburga i Kaunas iz Litvanije zvanično će u ponedeljak, 9. januara, predati titule evropskih prestonica kulture za 2023. godinu gradovima Elefsini u Grčkoj, Temišvaru u Rumuniji i Vesprem-Balatonu u Mađarskoj na svečanosti u Atini, u Grčkoj, saopštila je Fondacija Novi Sad – EPK.

Zvanična ceremonija primopredaje titule EPK biće održana u prvoj evropskoj prestonici kulture – Atini, gde je glumica i nekadašna grčka ministarka kulture Melina Merkuri, zajedno sa francuskim ministrom kulture Džekom Langom, pokrenula evropsko priznanje koje za cilj ima stavljanje kulture u centar društva, kao ključa za privredni razvoj društva utemeljenog na znanju, inovativnosti i kreativnosti.

Projekat Evropska prestonica kulture jedinstven je, kako podseća Fondacija Novi Sad-EPK, jer u prvi plan stavlja složenost različitih evropskih kulturnih obrazaca, s ciljem da komunikacijom različitih kultura ujedini ljude, gradove i zemlje i doprinese održivom jačanju evropske ideje. 

Suština projekta EPK su saradnja i umrežavanje, koje ne dolaze do izražaja samo u toku godine titule, već ostaju kao jedan od trajnih legata projekta. U slavu bogatstva i različitosti evropskih kultura, Eš, Kaunas i Novi Sad kao svoj legat velikoj ideji evropskih kulturnih prestonica ostavljaju zajedničku ceremoniju primopredaje titule, koja će od sada biti redovno održavana početkom svake godine.

Oceni vest:
2
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Brasa

  pre 78 dana i 8 sati

  Prosto ne znam kako cemo sad dalje bez ove prestizne titule

  Oceni komentar:
  0
  11