NOVI SAD JE I PRESTONICA TAMBURE: Mladi čuvaju autentičnu vojvođansku muziku

NOVI SAD JE I PRESTONICA TAMBURE: Mladi čuvaju autentičnu vojvođansku muziku

Grupa zaljubljenika u tamburašku muziku godinama unazad se okuplja i čuva tamburu od zaborava. Tako je u februaru 2018. godine osnovan Veliki tamburaški orkestar "Vasa Jovanović", koji je u startu imao više od 30 članova, gotovo isključivo mladih, a sve s ciljem okupljanja tamburaša, amatera, studenata, radnika... Posebno su ponosni što su to ljudi raznih nacionalnosti, veroispovesti, rodne pripadnosti, sa sela i iz grada, uz zavidan broj akademski obrazovanih muzičara.

Ubrzo je osnovano i Udruženje "Centar tamburaške kulture" (CTK). Upravo zato i razgovaramo s važnom ličnošću u tamburaškom pokretu Novog Sada, ali i šire – Zoranom Bugarskim Bricom. Dovoljno je nabrojati da je Brica umetnički rukovodilac i dirigent Gradskog tamburaškog orkestra "Vasa Jovanović", primaš Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodine, umetnički rukovodilac škole tambura u Temišvaru – Savez Srba u Rumuniji, predsednik Društva ljubitelja tambura ansambl "Zorule", umetnički koordinator sekcija Centra tamburaške kulture.

– Nakon niza uspešnih turneja, učešća na festivalima, humanitarnim koncertima, povećanja broja članova logično je bilo da osnujemo sekcije. To su škola tambure "Sava Vukosavljev" u kojoj najmlađi uče prve taktove, a s njima radi student muzičke pedagogije na Akademiji umetnosti Stefan Mihailović i Omladinski tamburaški orkestar "Marko Nešić" kojeg vodi takođe student istog odseka Marko Parčetić. To su već bili jasni pokazatelji da formiramo Centar kako bi mogli da apliciramo za projekte iz kulture na gradskim i pokrajinskim konkursima. Predsednik udruženja je Dušan Marić. Dodao bih da je profesor Boško Brzić izabran za prvog počasnog predsednika Centra tamburaške muzike (CTK), a Sava Katić za predsednika Skupštine CTK. Interesovanje mladih postoji i obe sekcije imaju više od 20 članova. Možemo se pohvaliti da omladina prepoznaje kvalitetnu muziku samim tim i da poštuje tradicionalne zvuke, posebno naših krajeva. Jedna od uloga našeg Centra i jeste edukacija mladih da uz primeran rad, slušanje muzike i obuku im približimo tamburašku muziku, ali i muzičku kulturu uopšte – rekao je Brica.

 


Ciljevi CTK su i da prikuplja, obrađuje i objavljuje naučne radove, organizuje stručne skupove, seminare, javne nastupe, festivale, objavljuje muzička izdanja i monografije, radi na formiranju nototeke, fonoteke, videoteke, biblioteke, otvaranju muzeja tambura i sarađuje s univerzitetima, školama i drugim organizacijama u zemlji i inostranstvu. Otud iza orkestra "Vasa Jovanović" više od 30 nastupa i 22 koncerta u Srbiji, ali i Rumuniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj jer ne prođe mesec, a da orkestar ili jedna od sekcija ne održi bar dva nastupa. Na repertoaru su dela domaćih i stranih autora, od starih kompozicija pisanih za tamburu preko modernih pesama, do filmske muzike. Rad sekcija CTK se odvija u MZ "Dunav", ali je udruženje dobilo prostorije od grada i uskoro očekuju da u njih i pređu.

– Sada mogu sigurno reći da nema brige za budućnost tambure u Novom Sadu pa i šire. Naš CTK je jedinstven po tome što okuplja najveći broj tamburaša od najmlađih do najstarijih, i za sada nas ima više od 70. Nažalost, nije slična priča kad je reč o kulturno umetničkim društvima u Novom Sadu koja više i nemaju tamburaške sekcije. Verujem da će upravo iz našeg Centra iznići budući rukovodioci i osnivači tamburaških sekcija u ovim društvima, kako u gradu, tako i u okolnim mestima. Želim da napomenem, da već decenijama postoje i uspešno rade Subotički gradski tamburaški orkestar i Gradski tamburaški orkestar "Branko Radičević" iz Rume, što su amaterske skupine. Jedini profesionalni tamburaški orkestar jeste RTV Vojvodine koji su nam uzor i primer na koji možemo da se ugledamo. Međutim, u mnogim mestima su ugašeni veliki amaterski tamburaški orkestri kao što je slučaj u Šidu, Somboru, Pančevu, Kikindi, Šapcu – čuli smo od Brice.

 


Pri Savezu Srba u Rumuniji, u Temišvaru je pre tri godine osnovana škola tambure gde Brica radi s decom i sada je već druga generacija pristigla. Brica smatra, da se ova saradnja može iskoristiti za rad na projektima koji bi bili most između ova dva grada, koji su inače Evropske prestonice kulture za 2021. godinu. Takođe, dobijanjem prostora u svrhu kulture i interakcije s građanima CTK se uklapa u Strategiju kulturnog razvoja 2016–2026 Grada Novog Sada, s kreiranjem trajnog centra za tamburašku kulturu na ponos gradu i Novosađanima. 

– Naš grad je Omladinska prestonica Evrope za ovu godinu i Evropska prestonica kulture 2021, pa imamo veliku priliku dok su oči sveta uprte u nas da pokažemo šta imamo i šta umemo. Prethodne generacije su ovaj grad i nas zadužile da zbrinemo i negujemo ostavljeno nam kulturno nasleđe. Muzička tradicija Vojvodine je bogata i raznovrsna, a tamburu su ovde svirali i sviraju svi – Srbi, Mađari, Romi, Hrvati, Rusini, Bunjevci, Šokci, Slovaci... Stoga članovi CTK žele da učine više za ovaj istrument i tradiciju koju on nosi, te afirmišu bogastvo kulture ovog podneblja. Tambura je oduvek bila muzički brend Novog Sada, još od Marka Nešića, čika Janike Balaža, Save Vukosavljeva i drugih, pa do danas se ona svira i neguje u našem Novom Sadu. Imamo jedisntven profesionalni veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodine koji čuva i unapređuje tradiciju i muzičku kulturu tamburaškog pokreta, ravno 70 godina. To jeste jedan od brendova Novog Sada – zaključio je primaš sa Salajke.


Tekst
: Dejan Ignjić
Foto: Aleksandar Jovanović/mojnovisad.com, arhiva Centra tamburaške kulture

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Добросав

  pre 1176 dana i 4 sata

  Нема ништа без звука родног краја...
  https://www.youtube.com/watch?v=DqAoGl-vfh8

  Oceni komentar:
  5
  4
 • Milos

  pre 1176 dana i 3 sata

  Dokoni licki selja..

  Oceni komentar:
  4
  4
 • Добросав

  pre 1176 dana i 3 sata

  А гдје је докони лички сељо, каже народ под Буковицом, ту је још доконији Лало који га прати као подгузна мува.
  П. С. Преводим Агату у православље и женим је у пету недјељу послије Светог Илије, па сам те, Милоше, штио питат да ми будеш кум.

  Oceni komentar:
  3
  4
 • Milos

  pre 1175 dana i 18 sati

  Vidim da si se prepoznao seljo i ako te nisam imenovao. Zovi nekog iz Benkovca da ti kumuje il su vas i tamo rasterali..

  Oceni komentar:
  3
  4
 • Добросав

  pre 1175 dana i 7 sati

  Пише се "иако", несрећо неписмена. Мада, враг би га знао, можда ви тзв. Војвођани имате, као браћа вам Милогорци, неки "свој" језик с чијим граматичким правилима нисам упознат.

  Oceni komentar:
  2
  5
 • Milos

  pre 1175 dana i 7 sati

  hahah lektor gedzosav, smrdljivo licko smece..ti tzv ljudsko bice u vidu dodjoskog izmeta

  Oceni komentar:
  3
  2
 • Добросав

  pre 1175 dana i 6 sati

  За тебе и твој клозетарски речник сам доктор наука, што друштвених, што природних, а посебно војних, зато се боље покриј ушима јер само показујеш право лице тзв. војвођанског сепаратизма, а то су, у првом реду, мржња и нетолеранција према припадницима сопственог народа.

  Oceni komentar:
  3
  5
 • Milos

  pre 1175 dana i 5 sati

  ti si doktor samo kod kuce, nisi ti mrdnuo iz te vjeternicke fotelje.. a kamoli video ratista ...a sta ste vi branili to je sada daleko od Srbije, tako da nastavi da branis Vojvodinu !

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Добросав

  pre 1175 dana i 4 sata

  Каква црна фотеља, ми ти Крајишници сједимо на троношцу, хоклици, сећији... А и за Ветерник си омашио, тамо ми живи само бураз од стрица и доста земљака. Него, иде љето, па ако си за један другарски, новосадски разговор на Штранду, ево како ћеш ме препознати:

  Oceni komentar:
  2
  2
 • Milos

  pre 1175 dana i 3 sata

  haha, ti ces mene prepoznati po srednjem prstu ..pa se vidimo na Strandu

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Tor

  pre 1174 dana i 18 sati

  Novi Sad je grad tehna!

  Oceni komentar:
  2
  1
 • Dodjoska

  pre 1174 dana i 8 sati

  Alaj volEm ove sto zaista misle da su im preci vijekovima bili na tlu Vojvodine, a samo je pitanje u kojoj seobi je i da li pradjed ili cukundjed dosao na ovo tlo.... kao i sto je slucaj sa svima nama. Opet, nije ni to strasno, nego sto nas ne interesuje nista sto se zbivalo prije nas duze od 10-20 godina.

  Oceni komentar:
  2
  2
 • Milos

  pre 1174 dana i 4 sata

  fuj ijekavci, kod nas se prica ekavica, a ne ko juce da ste sisli sa Kozare..i vi cete nama da delite savete i prosipate pamet.

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Dodjoska

  pre 1173 dana i 20 sati

  Koliko ste neuki gospodine Milose pokazuje cinjenica da ne znate da je prvi izgovor koji je usao u knjizevni srpski jezik upravo ijekavski izgovor, te da je Vuk Karadzic reformu srpskog jezika sproveo na osnovu istocnohercegovackog ijekavskog govora srpskog jezika, kao i da je staroslovenski jezik imao ijekavski izgovor. Opet, ni to nije strasno, koliko to sto toliko ne volite (da ne kazem jedan ruzniji glagol) ljude koji govore ijekavicu. Ali to je opet razumljivo, covjecija zelja da negira ono sto i sam jeste ispoljava se upravo u toj, nazvacu je netoleranciji, da ne bih upotrebila jednu ruzniju imenicu, koju vi osjecate.

  Oceni komentar:
  2
  2
 • Milos

  pre 1173 dana i 19 sati

  Dodjoska nosi se. Iskreno.

  Oceni komentar:
  2
  2
 • Milos

  pre 1173 dana i 18 sati

  Jbt ovaj sajt je pun psihologa.. U sve se razumeju i misle da ostali nista ne znaju..

  Oceni komentar:
  2
  2
 • Добросав

  pre 1173 dana i 4 sata

  Срећом, Мићо мој, ти си нам свршени клозетски психолог и разумијеш се у све, Бог и Свети Јован те благословили!

  П. С. Дођошка, нека вас не потреса лупетање овог недозрелог сепаратисте, хомофоба и србомрсца, он не представља ни Војводину нити Нови Сад, већ само сопствену неукост и примитивизам.

  Oceni komentar:
  2
  1
 • Milos

  pre 1173 dana i 4 sata

  Dobrosave, opet lupetas.Ti predstavljas primitivizam,prostakluk a uz to si i podguzna muva svakoj vlasti kao i svi tvoji Licani..Nemate vi trunku srpstva u sebi, menjacete veru za veceru cim vam to bude odgovaralo. A sta ti predstavljas nesreco jedna raspala? Mrzitelja svog rodnog mesta, (ako si uopste ovde rodjen u sta cisto sumnjam) i tzv branitelja srpstva.Vas smo cekali da nas branite, ajde bezi bre u tu tvoju smrdljivu rupu od stana i da nos nisi vise promolio!

  Oceni komentar:
  2
  1
 • Добросав

  pre 1173 dana i 1 sat

  Па зар тако будућем куму, црни Милоше? Грех од Бога! А "примитивизма" што се тиче. сво ово наше (сад већ вишемесечно?) писаније и даље је на овом порталу, па се свако може увјерити сам за себе какав је ко од нас двојице. Ајд' сад, свађај се с неким другим, докоњаче бјелосвјетски, водим дјецу у центар на сладолед у "Сити" и после да слушају оног ђеда са шајкачом како гусла. Навалили, хоће па хоће.
  Пријатан викенд ти желим, суграђанине у сународниче мој!

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Milos

  pre 1172 dana i 22 sata

  Takodje, odmori sa opancarom. Cujemo se od ponedeljka

  Oceni komentar:
  1
  2