Novi Sad još nema katastar zelenih površina, proba popisa u Kameničkom parku

Novi Sad još nema katastar zelenih površina, proba popisa u Kameničkom parku

Detaljan katastar zelenih javnih površina na području Novog Sada, kojih po nekim procenama ima oko 430 hektara, još nije sačinjen, a pre nego što se uradi, kako kažu u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine, neophodno je definisati metodologiju za njegovu izradu. Revizija metodologije je bila planirana još pre dve godine, ali do realizacije nije došlo, jer za raspisanu javnu nabavku nije bilo ponuđača.

Programom budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2017. bila je planirana revizija metodologije za izradu katastra zelenila na javnim površinama i pilot-projekat izrade katastra zelenila za Spomenik prirode "Kamenički park". Revizija bi trebalo, ističu u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine, da ranije započetoj izradi metodologije, obezbedi funkcionalnost. To je, kako je bilo planirano, trebalo da se uradi kroz pilot-projekat na području Kameničkog parka.

– Iz budžetskog fonda lane, sa 3,5 miliona dinara je finansiran projekat "Digitalna bioekološka osnova Futoškog parka", kao deo katastra zelenih površina u Novom Sadu - predočavaju u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine. –Ti rezultati treba da omoguće dalji razvoj metodologije. Rok za realizaciju ovog projekta je septembar 2019.

U nadležnoj gradskoj upravi, međutim, napominju da ne postoji jedinstvena metodologija za definisanje kategorija, kao ni utvrđeni standardi i normativi za kategorizaciju.

Zelenilo po vrstama

Metodologija treba da obezbedi smernice za izradu katastra, a naročito da predloži jedinstvenu kategorizaciju, definiše atribute za svaki tip i vrstu zelenila, predloži brz i efikasan način prikupljanja podataka o postojećem stanju i na koji način se oni ažuriraju, kao i da obezbedi kompatibilnost sa postojećim informacionim sistemima. Osim toga, i da odredi koji se prostor obuhvata i faze prikupljanja podataka.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan