Novi Sad na Kupindu: Hronika grada skrivena u budžacima internet buvljaka (FOTO)

Novi Sad na Kupindu: Hronika grada skrivena u budžacima internet buvljaka (FOTO)

Danas vas vodimo na sajt na kojem možete naći sve "od igle do lokomotive", u najveću veb riznicu u Srba iliti, prosto rečeno, "Najlon na internetu".

Prodajna platforma Kupindo deo je megalomanskog LimundoGrada koji na internetu posluje još od 2005. godine. Baš kao i brojnim drugim pobornicima internet šopinga, Kupindo nam stoji na ubedljivo prvom mestu omiljenih veb prodavnica. Razlog tome je vrlo jednostavan: na Kupindu važe ista pravila kao na svakom prosečnom buvljaku, osim što zvanično nema cenjkanja (ali i to smo probali – uspešno).

Vodeći se onom starom “nekome smeće, drugome blago”, otišli smo na Kupindo sa namerom da vidimo kakvi se sve to novosadski “artefakti” tamo mogu naći. Ono što sledi je lista najzanimljivijih, najsmešnijih, ali i najblesavijih predmeta koje tamo možete kupiti, a koji predstavljaju posebno svedočanstvo o istoriji i kulturnom nasleđu našeg grada.


Kolekcije iz davnina

U našoj detaljnoj studiji istorije Novog Sada na Kupindu najviše nam je poslužila sekcija Kolekcionarstvo i umetnost. Naime, dok listate stare fotografije grada, njegove značke, srebrnjake, razglednice, ispisane koverte i poštanske marke nema šanse da vas ne uhvati nostalgija! Nažalost, od nekadašnjih industrijskih giganata ostale su samo značke, ali i pored njih smo našli nekoliko predmeta koji će vam sigurno nabaciti osmeh na lice. 



Jedan od nama najdražih artikala se zove “Koverat: Novi Sad – Petrograd, 1937”, a poslala ga je za Rusiju Disciplinska komisija Advokatske komore Novi Sad. Kako se koverat na kraju našao na beogradskom naselju Voždovac (odakle je njegov prodavac), nije poznato. No, u svakom slučaju, ubeđeni smo da se iza ovog predmeta od skromnih 15 dinara krije dobra priča!


Đačke knjižice
izdate od strane O.Š. “Đorđe Natošević” u periodu između 1933. i 1937. godine zapravo izgledaju mnogo lepše nego današnje. Cena im nije paprena ali nije ni mala, tako da još uvek strpljivo čekaju svog novog vlasnika. Jedan veliki minus je to što u oglasu nije upisan prosek ocena!


Zanimljivo je da na Kupindu možete da steknete dobar uvid u to kako je Novi Sad funkcionisao u doba okupacije. Pored brojnih knjiga na ovu temu, na Kupindu se može naći i detaljna geografska mapa iz ovog perioda koja košta 6.000 dinara.

Nešto malo pre toga, tačnije 1939. godine, održana je Omladinska Akademija u spomen na Svetozara Miletića, o čemu svedoči ovaj dokument. Iste godine podignut je čuveni spomenik na glavnom  gradskom trgu.



Kao posebnu istorijsku atrakciju na Kupindu istakli bismo “Počasni mesingani ključ Novog Sada” (slika gore). Pa, ako do sada niste našli na listi počasnih građana, ne brinite! Kapije grada mogu biti vaše za svega 2.700 dinara (plus poštarina).
 

Gradska saobraćajna tržnica

Iako se ubistvo u romanu Agate Kristi odigralo negde između Vinkovaca i Slavonskog Broda, ne treba da zaboravimo da je čuvena linija Orijent Ekspres nekada stajala i u nešem gradu. Celokupan red vožnje Simplon Orijent Ekspresa iz tridesetih godina 20. veka koji je saobraćao na liniji Istanbul – Pariz može se kupiti za 4.500 dinara. U pitanju je zaista redak dokument koji sadrži mapu putovanja, kao i raspored dolazaka i odlazaka sa svih usputnih stanica. 



U “saobraćajnoj sekciji” se nalaze i dva savremenija artikla koji su nas posebno nasmejali. Prvi je službena šapka kakvu su nekad nosili službenici GSP-a (veličina 58, ako vas baš zanima), te potpuno neočuvane registarske tablice nepoznatog vozila iz komunističke ere.


Okej, priznajemo, na Najlonu smo kupovali i čudnije stvari.

 

Novosadska literatura

Ako tražite opskurnu literaturu o Novom Sadu (ili naslove izdate u našem gradu) morate posetiti Kupindovu “knjižaru”. Naslovi su toliko raznovrsni i specifični da prosto nemamo dovoljno mesta da im se detaljno posvetimo, tako da ćemo sada posebnu pažnju posvetiti jednom izuzetno zanimljivom časopisu.



U pitanju je “Ženski svet”, mesečnik namenjen ženama koji je u Novom Sadu izlazio čitavih 29 godina, sve do početka Prvog svetskog rata. Časopis je bio prosvetnog i zabavnog karaktera i pružao je korisne savete o materinstvu, ličnom i porodičnom zdravlju i domaćinstvu, a obrađivao je i razne druge, za to vreme progresivne teme. Izdavala ga je Dobrotvorna zadruga Srpkinja Novosatkinja i ukupno je izašao 341 broj. U pitanju je bila prva ženska zadruga na ovim prostorima, osnovana 1880. godine po odluci Odbora gospođa novosadskih. Na Kupindu trenutno možete naći ukoričene brojeve “Ženskog sveta” koji su izašli u periodu od 1907. do 1909. godine, kao i  još jedan ukoričeni primerak sa 12 brojeva iz 1909. Zapravo, u Kupindovoj knjižari se nalazi još nekoliko “razbacanih” brojeva časopisa, ali čini nam se da su ovi primerci najbolje očuvani. 

 

Petrovaradin u malom

Ukoliko tražite savršeni suvenir iz Petrovaradina, ne lutajte dalje! Kupindo sigurno ima ono što tražite… ma šta to bilo. Mi vam, na primer, preporučujemo metalnu tacnu sa ugraviranom Petrovaradinskom tvrđavom iz doba socijalističke Jugoslavije, brojne razglednice i stare fotografije na kojima se jasno vidi dobro poznata petrovaradinska panorama. Za kolekcionare malo istančanijeg ukusa (i mnogo dubljeg džepa) tu je fenomenalna stara mapa Petrovaradina iz 18. veka koja se prodaje za tačno 17.999 dinara! Mapa je vrlo dobro očuvana, a kao autor je potpisan čuveni nemački kartograf Gabriel Bodenehr.


Kupindova sekcija Kolekcionarstvo i umetnost zanimljiva je i po svojoj vednoj “galeriji” u kojoj se kroju brojna slikarska dela. Naravno, pošto Petrovaradinska tvrđava često služi kao model domaćim umetnicima, logično je da se na ovoj patformi nalaze brojne njene slike koje, između stalog, potpisuju Valentina Čavić, Milan Petrović, Ilija Kolarić i drugi.

 

Stonotenisko prvenstvo Novi Sad (1981)

Skraćeno – SPENS. Jedna od najupečatljivijih građevina u Vojvodini koju gradske vlasti već godinama namerno guraju u zaborav. Svi smo prošli kroz njega, svima je na neki način drag, nebrojeno mnogo puta smo se sa prijateljima nalazili “kod kadice”, ali jedva da iko zna šta njegovo ime znači. Nadamo se da će vam nakon ovog teksta biti malo jasnije…


Značke, srebrnjaci, poštanske marke, kalendarčići, bedževi. Sve ove simpatične sitnice čuvaju uspomenu na jedan od najvećih spotskih događaja ikada održanih u našem gradu, i na Kupindu se nalaze u ogromnom broju. Tu je, naravno, i maskota prvenstva, šarmantni Lala koji se može naći u različitim varijantama, kao i metalne plakete sa svetskog  stonoteniskog prvenstva.


Ipak, za sam kraj ostavljamo možda najvredniji sportski rekvizit koji ćete naći na Kupindu, a to je stonoteniski reket sa potpisima igrača koji su učestvovali na Evropskom prvenstvu 1981. Godine, a koji su u Novi Sad stigli iz svih krajeva sveta. O autentičnosti ovog predmeta koji se procenjuje na 55.000 dinara govori i sam njegov naziv koji glasi “UNIKAT – OVO NIKO NEMA”.



Nadamo se da će vam ovaj naš tekst biti od pomoći pred sledeći šoping. Želimo vam dobar ulov!

Oceni vest:
15
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan