Novi Sad najatraktivniji za strana ulaganja

Novi Sad najatraktivniji za strana ulaganja

Grad Novi Sad je drugu godinu zaredom partner Međunarodnim danima energetike i investicija na Novosadskom sajmu, koji se završavaju danas.

To je bila odlična prilika da lokalna samouprava predstavi privredne potencijale u ovim oblastima, s posebnim osvrtom na projekte iz Strategije održivog razvoja grada Novog Sada do 2020.

– Za grad Novi Sad je najvažniji projekat uspostavljanje regionalnog sistema upravljanja otpadom i povećanja energetske efikasnosti Spensa, zatim zamena postojećih sijalica javnog osvetljenja LED svetlom – kazao je član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković. – Projekat izgradnje takozvane regionalne deponije za grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas vredan je blizu 3, 5 milijarde dinara i većim delom se finansira od donatora i novcem IPA fonda, a trebalo bi da bude gotov 2020 godine.

Po njegovim rečima, Grad je s partnerskim institucijama sproveo postupak javne nabavke za istražne radove za tu deponiju. Prvo je urađena delimična studija opravdanosti za upravanje čvrstim otpadom u regionu, a realizacija se nastavlja izradom projektno - tehničke dokumentacije.

– Novi Sad je među prvima u Srbiji počeo da organizovano prikuplja i obrađuje podatke o potrošnji energije i utvrđuje energetske kapacitete grada – istakao je Stojković. – Ove godine, posredstvom Programa investiciionih aktivnosti, planira se izgradnja toplotnih pumpi u tri škole u prigradskim naseljima, rekonstrukcija fasada i stolarije, grejanje i druge aktivnosti i u ostalim školama i vrtićima.

Kako je kazala savetnica gradonačelnika za investicije i implementaciju strateških projekata prof. Dr Marijana Dukić Mijatović, Novi Sad ima najatraktivniju lokaciju za poslovanje, a to je Radna zona „Sever 4”.

– Prošle godine je izgrađena hala od 3. 000 kvadratnih metara gde sada posluje multinacionalna kompanija „Lir” s 1. 500 radnika – navela je prof. Dukić Mijatović. – Nastavljamo da razvijamo tu zonu od 40 hektara i u razgovorima smo s dva velika investitora. Ali, nismo zanemarili ni manje zone, pa će tako na Rimskim šančevima ovog meseca proizvodnju pokrenuti austrijska kompanija „Voossloh Kiepa Austria”.

Ostatak vesti čitajte OVDE!

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Vreme u Novom Sadu klinika za ginekologiju i akušerstvo dnevni horoskop Republički hidrometeorološki zavod RHMZ novosadska policija mup novi sad elektrovojvodina servisne informacije horoskop isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja bebe novosađani raspored sahrana novi sad bez vode novorođenčad betanija jkp lisje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište horoskopski znaci Isključenje struje sahrane novi sad JKP Vodovod i kanalizacija sremski karlovci crna hronika servisne informacije novi sad isključenje vode