Novi Sad: Najavljeno poskupljenje boravka dece u vrtićima

Novi Sad: Najavljeno poskupljenje boravka dece u vrtićima

Cene vrtića nisu menjane 12 godina, a Zakon više ne obavezuje lokalnu samoupravu da daje 80 odsto cene, već iznos do 80 procenata.

Prilikom obilaska nedavno rekonstruisanog objekta PU "Radosno detinjstvo" u ulici Zlatne grede, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da će se u narednim mesecima voditi razgovori oko promene cene boravka dece u vrtićima.

- Naš stav je da ćemo se truditi da teret povećanja cene, koje neće biti radikalno, maksimalno prebacimo na Grad i da time ne prouzrokujemo finansijske probleme ni „Radosnom detinjstvu“, ni roditelјima – rekao je Vučević.

Gradonačelnik je naveo da cene nisu menjane 12 godina, da su u ovom periodu porasli troškovi Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo", a da su radnici imali dva povećanja plata. Iz Vlade Srbije najavljuju i novo. Prema njegovim rečima, Grad mora da omogući predškolskoj ustanovi da posluje i već se iz budžeta izdvajaju velika sredstva za rad ove ustanove.

Kako je pojasnio, još nije definisano koliko će iznositi poskupljenje, pri čemu je njegov stav, i pored predloga nekih saradnika, da Grad zadrži zakonsku mogućnost da i dalje pokriva 80 odsto cene boravka dece, mada promenom zakona lokalna vlast to može da smanji i na građane prebaci dodatni deo troškova, prenosi portal 021.

Gradonačelnik je najavio i da će Novi Sad nastaviti da ulaže u objekte Radosnog detinjstva, kojem sledi i transformacija u osam zasebnih ustanova, u narednom periodu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan