Novi Sad obeležio 269. rođendan Svečanom akademijom

Novi Sad obeležio 269. rođendan Svečanom akademijom

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević uručio je Februarsku nagradu atletičarki Ivani Španović na Svečanoj akademiji održanoj u Srpskom narodnom pozorištu povodom obeležavanja Dana Grada Novog Sada.

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana, a povodom Dana Grada – 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.

Ivanu Španović je kao najtrofejniju atletičarku u istoriji Srbije, za to prestižno gradsko priznanje predložio Atletski klub "Vojvodina", a povod su njeni uspesi koji su doprineli afirmaciji imena i renomea grada na svetskom nivou.

- Godina dana između dva rođendana grada donela nam je mnoge radosti, pobede, titule. Iza svega toga stoje veliki rad, trud i verovanje. Nadam se da ćemo biti još bolji, da ćemo naš grad čuvati i sačuvati od ružnih reči i još ružnijih misli, od primitivizma i vandalizma, da ćemo imati više zajedničkih radosti, i da ćemo više uživati u našem prijateljstvu i zajedništvu. Svemu tome uče nas najbolji među nama, oni čija dela pružaju trajan doprinos razvoju Novog Sada, oni po kojima se zna za Novi Sad u celom svetu, i koji taj svet donose nama. Februarska nagrada Grada Novog Sada je baš njima namenjena, a ove godine to najviše gradsko priznanje pripalo je jednoj od najboljih na planeti, princezi srpske atletike, našoj sugrađanki Ivani Španović. Novi Sad je ponosan što je ima i siguran sam da Ivanino vreme tek dolazi – rekao je gradonačelnik i uručio Ivani bronzanu "golubicu", koja joj kao ovogodišnjem laureatu pripada uz novčani iznos od 130.000 dinara, koji je ona poklonila novosadskom porodilištu.

U toku Svečane akademije prikazan je kratak film o Ivani Španović koja se zahvalila na prestižnom priznanju rekavši da je velika čast za nju da bude svrstana među dobitnike Februarske nagrade i da to za nju predstavlja svojevrsni podstrek za dalje uspehe. Ivana je istakla da je sada još više ponosna na odluku koju je donela pre deset godina, a to je preseljenje iz rodnog Zrenjanina u Novi Sad, gde i sada živi i trenira. U bogatom kulturno - umetničkom programu učestvovao je hor Gimnazije ''Jovan Jovanović Zmaj'', simfonijski orkestar ''Novi Sad 2021'' i folklorni ansambl ''Vila'' - SKUD ''Železničar''.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan