NOVI SAD PAMTI: Pre dve decenije počelo NATO bombardovanje SRJ

NOVI SAD PAMTI: Pre dve decenije počelo NATO bombardovanje SRJ

Danas se obeležava dvadeset godina od početka NATO bombardovanja na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, koje je trajalo 11 nedelja.

Intervencija NATO-a je usledila nakon neuspelih pregovora u Rambujeu i Parizu u februaru i martu 1999. godine.

Tokom pregovora, Skupština Srbije donela je odluku da ne prihvati dogovor o prisustvu stranih trupa na svojoj teritoriji, nakon čega je tadašnji generalni sekretar NATO-a Havijer Solana izdao naređenje za početak vazdušnih napada.

Na današnji dan, 24. marta 1999. godine, u 19.45 časova, na više lokacija u Srbiji počeli su napadi raketama i avijacijom, a Jugoslavija je iste noći proglasila ratno stanje.

Prema različitim procenama, u napadima koji su trajali 78 dana, poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi, a veliki broj zgrada, zdravstvenih ustanova, škola, medijskih kuća i spomenika kulture je uništeno.

Predstavnici vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su 9. juna u Kumanovu sporazum kojim je određeno povlačenje VJ sa Kosova i ulaženje međunarodnih vojnih trupa.

Bombardovanje Jugoslavije zvanično je okončano 10. juna Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a prve međunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova iz Makedonije već 12. juna 1999. godine, prenosi "Danas".

Više o žrtvama i posledicama bombardovanja Novog Sada možete pročitati ovde.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija jkp novosadska toplana novosadsko porodilište novi sad bez vode isključenja struje namirnice sahrane elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo ishrana bebe novorođenčad jkp lisje Vreme u Novom Sadu bez struje isključenje vode Elektrodistribucija Novi Sad betanija Novo naselje novosađani vremenska prognoza novi sad protest Isključenje struje vremenska prognoza raspored sahrana novi sad servisne informacije novi sad Republički hidrometeorološki zavod RHMZ gradsko groblje