NOVI SAD PAMTI: Pre dve decenije počelo NATO bombardovanje SRJ

NOVI SAD PAMTI: Pre dve decenije počelo NATO bombardovanje SRJ

Danas se obeležava dvadeset godina od početka NATO bombardovanja na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, koje je trajalo 11 nedelja.

Intervencija NATO-a je usledila nakon neuspelih pregovora u Rambujeu i Parizu u februaru i martu 1999. godine.

Tokom pregovora, Skupština Srbije donela je odluku da ne prihvati dogovor o prisustvu stranih trupa na svojoj teritoriji, nakon čega je tadašnji generalni sekretar NATO-a Havijer Solana izdao naređenje za početak vazdušnih napada.

Na današnji dan, 24. marta 1999. godine, u 19.45 časova, na više lokacija u Srbiji počeli su napadi raketama i avijacijom, a Jugoslavija je iste noći proglasila ratno stanje.

Prema različitim procenama, u napadima koji su trajali 78 dana, poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi, a veliki broj zgrada, zdravstvenih ustanova, škola, medijskih kuća i spomenika kulture je uništeno.

Predstavnici vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su 9. juna u Kumanovu sporazum kojim je određeno povlačenje VJ sa Kosova i ulaženje međunarodnih vojnih trupa.

Bombardovanje Jugoslavije zvanično je okončano 10. juna Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a prve međunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova iz Makedonije već 12. juna 1999. godine, prenosi "Danas".

Više o žrtvama i posledicama bombardovanja Novog Sada možete pročitati ovde.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan