Novi Sad: Počinju radovi na obnovi Kineske četvrti

Novi Sad: Počinju radovi na obnovi Kineske četvrti

Kroz niz javnih rasprava na kojima je u prethodnih godinu dana diskutovano o revitalizaciji stare industrijske zone Novog Sada, doneto je pet tačaka koje predviđaju razvoj omladinsko-kreativnog polisa, a prva faza radova predviđa uvođenje neophodne komunalne infrastrukture i uklanjanje nebezbednih objekata. 

Iz Gradske kuće najavljeno je da  radovi počinju u subotu 14. aprila.

Radna grupa za kapitalne i infrastrukturne projekte evropske prestonice kulture, uz podršku Saveta za razvoj ,"Youth creative polisa’’, koordinisala je sastanke nadležnih preduzeća, gradskih uprava, kao i predstavnike kulturno-umetničke produkcije i uslužnih zanata iz tzv. Kineske četvrti, gde su usklađene potrebe i utvrđeni tehnički uslovi za izvođenje radova na sistemima komunalne infrastrukture.

- Projektanti koji su na terenu detalјno snimili situaciju, zbog starosti i devastiranosti objekata, savetovali su da se obaveste svi korisnici poslovnih prostora da će uslovi za rad u predstojećem periodu biti nebezbedni i otežani -– rekao je dr Darko Polić, predsednik radne grupe.

U skladu sa tim, Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove obavestila je korisnike prostora da će bezbednost biti ugrožena, a pristup objektima ograničen.

- Svim korisnicima prostora sa trase prve faze radova, uz njihovu saglasnost i želјe, a uz pomoć Uprave za imovinu ili samostalno, obezbeđene su privremene ili trajne lokacije za njihov dalјi nesmetani rad – istakla je Mira Radenović, članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine, naglasivši da se po okončanju ovog značajnog ulaganja u komunalnu infrastrukturu, u drugoj polovini godine očekuje i početak radova na samoj obnovi i izgradnji pojedinih objekta.

Kako bi se tamošnjim zakupcima izašlo u susret, biće raspisan novi oglas za izdavanje prostora u zakup, čime bi se našla adekvatna zamena poslovnog prostora do početka radova na izgradnji, koja je planirana za jesen 2018. i celu 2019. godinu, a obuhvatiće izgradnju komunalne infrastrukture i uređenje svih saobraćajnih površina na Bulevar Despota Stefana, u severnoj zoni i na saobraćajnici između tzv. Kineske četvrti i studentskih domova.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan