Novi Sad postaje primamljiv za građevinske investicije

Novi Sad postaje primamljiv za građevinske investicije

Građevina je postala najprimamljivija oblast za investitore u Novom Sadu.

Istim investitorima u korist idu i nedavne promene niza gradskih urbanističkih akata. Novi podaci Ministarstva građevine pokazuju da se u Novom Sadu gradi više nego u bilo kom gradu u Srbiji. Od 1. januara, otkako se primenjuje postupak sprovođenja objedinjene procedure elektronskim putem, Gradska uprava za urbanizam primila je 1.330 zahteva za izdavanje građevinske dozvole. Od svih gradova u Srbiji, Novi Sad je najviše dozvola i izdao, što ga trenutno činim sredinom najpovoljnijom za investitore. Brojka ne govori mnogo u sredini u kojoj se "ispod stola" donose najbitnije odluke u oblasti urbanizma, a svaki komentar koji je suprotan željama investitora (i gradskih čelnika) tumači kao protivljenje rastu i razvoju Novog Sada.
 
Dok se štancaju dozvole, grad kuburi s napuštenim poslovnim prostorijama, nedovršenim investicijama i lošim realizacijama koje nemaju nikakvu upotrebu. Najviše se gradi stambeno-poslovni prostor, što implicira da za njim trenutno ima najviše potražnje. Stručnjaci za 021 komentarišu da nije problem u samoj gradnji - koja je dobra pojava u svakoj sredini, već u donošenju odluka, ustupaka i sklapanju dilova koji idu na štetu građana. Istovremeno, građani ne uspevaju da spreče donošenje istih odluka - ruše se spomenici kulture, uklanjaju zelene površine i zauzimaju gabariti.
 
Predsednik Društva arhitekata Novog Sada Slobodan Jović kaže da statistika, koja je nesumnjivo na strani Novog Sada, samo pokazuje koliko su službe efikasne u obavljanju posla. Međutim, postoji potreba kontrole gradnje u Novom Sadu - koju obavljaju nadležni organi, ali u nedostatku njihove reakcije, građani su ti koji se direktno pitaju kako se troši njihov novac, smatra Jović.
 
"Po definiciji slobodnog tržišta u kojem smo, investicije su pozitivna stvar i svakako doprinose otvaranju radnih mesta i punjenju budžeta kroz namete koje investitori plaćaju gradu. To je jedna, lepša strana priče, a na drugoj strani, taj sistem dobija loše forme u kojima se pojavljuju negativne posledice - i njih vidimo u gradu. Investitorima je u planu da profitiraju na svojim investicijama i naravno da nisu motivisani za izgradnju objekata koji nisu komercijalno isplativi, poput javnih objekata. Ali, zato bi trebalo da postoje ulaganja od strane Grada ili države, koja će korigovati ovaj disbalans. Takođe, da bi čitav sistem funkcionisao i građani imali efikasan sistem 'zaštite' od negativnih posledica slobodnog tržišta, bitan je i ljudski faktor, kvalitet i namere ljudi koji se nalaze na pozicijama na kojima se donose odluke od javnog interesa", tvrdi on.
 
Opširnije o ovoj temi pročitajte na sajtu 021.rs
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan