Novi Sad pre Bune: Polet i procvat nekada male cehovske varoši

Novi Sad pre Bune: Polet i procvat nekada male cehovske varoši

Četrdesetih godina XIX veka, pre Bune (1848.) Novi Sad je postao jedan od najznačajnijih srpskih nacionalanih i kulturnih centara. Naročiti napredak se vidi baš 1847. godine, uoči same Bune.

Piše: Zoran Knežev, hroničar i publicista

U “povtorne” škole upisuje se sve više zanatlijske dece, i to ne samo muške već i ženske, a od 144 učenika 79 su zanatlijska deca, više od polovine. Iz gimnazije izlazi sve veći broj đaka koji odlaze u “gornje krajeve”, Peštu, Požun, Pečuj, Segedin, na luteranske gimnazije, a odatle produžuju i na univerzitete u Pešti, Požunu i Beču. Tih godina su đaci novosadske gimnazije Zmaj, Miletić, Jovan Đorđević, Mihailo Polit…

Tada je već u građanske kuće ulazila narodna poezija koju je Vuk Karadžić sakupljao. U Zmajevu kuću, njegovom ocu, dolazi advokat Gavrilo Polzović koji piše Joci (Zmaju) pismo u desetercu, dok đaci u školi čitaju Vukove narodne pesme i diskutuju o njima.

Kada je Petar Stojanović dobio dozvolu 1841. godine, da otvori knjižaru u Novom Sadu, on je izdao nekoliko dela: alamanah “Bačku vilu” za 1841. , 1844. i 1845. godinu, “Stihotvorenija” Lukijana Mušickog (četvrtu knjigu) i “Lazaricu” Joakima Novića Otočanina (1847). Na koricama “Stihotvorenija” zabeleženo je koje se knjige kod njega mogu kupiti: Vukova dela, Brankove “Pesme”, Daničićev “Rat”, Njegošev “Gorski vijenac”, novele Bogoboja Atanackovića…

Nekada jak anti - vukovski centar, Novi Sad postaje najbliži saradnik Vukovih pesama i ideja, tako da poslanik Jozef Kerber mora da diže svoj glas protiv srpskih knjiga u Novom Sadu “jer šire antiaristokratska načela, pa su opasne za aristokraciju mile nam domovine Hungarije”.

Godine 1847. javljaju se značajna dela koja otvaraju novu epohu u srpskoj književnosti. Novi Sad nije više mala slobodna kraljevska i cehovska varoš u podnožju Petrovaradina, nego grad u punom svom poletu i procvatu, koji ne samo da svesrdno prima nove i slobodnoumne Vukove ideje koje se tiču i pravopisa, već i obrazuje i vaspitava sinove koji će budućih decenija postati nosioci slobodoljubivog demokratskog narodnog pokreta za nacionalno oslobođenje i jednakost. 

Na žalost 12. juna 1849. godine topovi sa Petrovaradinske tvrđave bombarduju i razaraju Novi Sad…kome će dosta decenija trebati da ponovo postane kulturno sedište ove regije.

Oceni vest:
6
76

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • kimi

  pre 1095 dana i 14 sati

  Bogami text i nije bas na zavidnom nivou napisan... kao da ga je Kusturica pisao.

  Oceni komentar:
  0
  4
MUP Srbije isključenje vode ishrana bez struje novosađani vojvodina ns seme novosadska policija OK Vojvodina novi sad Dom zdravlja Novi Sad bez vode bebe Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje RHMZ novosadsko porodilište novorođenčad vremenska prognoza novi sad Republički hidrometeorološki zavod Vreme u Novom Sadu Isključenje struje betanija JKP Vodovod i kanalizacija jkp novosadska toplana elektrovojvodina istraživanje odbojkaški klub vojvodina servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo Srbija