NOVI SAD PROGLAŠEN EVROPSKOM PRESTONICOM KULTURE: Uz ceremoniju u SNP-u i spektakl ispred Banovine

NOVI SAD PROGLAŠEN EVROPSKOM PRESTONICOM KULTURE: Uz ceremoniju u SNP-u i spektakl ispred Banovine

Ceremonija proglašenja Novog Sada Evropskom prestonicom kulture održana je u najstarijem srpskom teatru, Srpskom narodnom pozorištu u prisustvu predstavnika državnog vrha, brojnih zvanica iz cele Evrope, predstavnika bivših, sadašnjih i budućih kulturnih prestonica, ambasadora zemalja celog sveta i stranih novinara. Šef delegacije Evropske Unije u Srbiji Emanuele Žiofre uručio je gradonačelniku Milošu Vučeviću plaketu čime je Novi Sad zvanično poneo prestižnu titulu.

Tokom 2022. godine pokazaćemo celoj Evropi kakvo blago imamo. Pokazaćemo bogatstvo i isprepletanost različitih kultura koje su snažna veza među ljudima i narodima koji ovde žive. Isti taj Novi Sad koji je od nastanka bio višenacionalan grad, koji su naši preci zajedno gradili bojama svoje duhovnosti, tradicije i identiteta. Isti taj Novi Sad koji je nazvan Srpskom Atinom, jer je u 19. veku bio kulturni, politički i društveni centar srpskog naroda, "najveće srpsko opščestvo na svijetu", kako je govorio Vuk Karadžić, a Jovan Skerlić beležio da se u Novom Sadu tada pisalo i mislilo za ceo srpski narod. Isti taj Novi Sad koji danas zablista kada uglas zazvone zvona sa šest raznih crkava. Grad u kojem se razlike priznaju, uvažavaju i poštuju, sada nas predstavlja na najvećoj evropskoj kulturnoj sceni. Hvala mojim Novosađanima! Zbog njih je sve ovo – naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.


U okviru svečane ceremonije obratili su se direktor Fondacije ''Novi Sad 2022 – EPK'' Nemanja Milenković, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, putem video poruke komesarka EU za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel, kao i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Ne postoji grad koji je više zaslužio da visoko uzdigne evropsku zastavicu omladine i kulture. Novi Sad je jedna od najboljih evropskih prestonica sa najvećim budžetom uloženim u kulturu. Srbija je zemlja pobednik koja investirajući u nauku, inovativne, kreativne i talentovane ljude i prostore postaje moderna, otvorena zemlja, zemlja partner na globalnom nivou. U kreativne industrije, u poslednjih pet godina, investirano je milijardu evra. Po ugledu na Evropsku prestonicu kulture, ustanovili smo i Nacionalnu prestonicu kulture, a tu titulu nedavno je poneo grad Čačak – istakla je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.


U muzičko-plesnom spektaklu u SNP-u učestvovali su eminentni predstavnici novosadske i vojvođanske kulturne scene, među kojima su Balet i Opera Srpskog narodnog pozorišta, Aradačke meškarke, perkusionistički ansambl “dRumble”, Tamburaški orkestar “Velos”, Aleksandar Bahun na klaviru, Todor Ursu na cimbalu i brojni drugi. Režiju događaja potpisuje Aleksandar Nikolić, autor muzike je novosadski instrumentalista i muzičar Boris Kovač, a program su vodili glumci Srpskog narodnog pozorišta Jovana Balašević i Vasa Stajkić.


Centralni događaj svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture
je proslava "Zeniteum :: 2022" reditelja Dragana Živadinova na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, koja kroz umetnost slavi velika imena srpske nauke – Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. Deo programa Svečanog otvaranja je i velika nesvakidašnja izložba "Vreme i vaseljena" u holu Studija M.

Novi Sad je u 2022. godini poneo prestižnu titulu, zajedno sa Kaunasom (Litvanija) i Ešom (Luksemburg), a Srpska Atina je ujedno prvi od tri grada u kojem je održano Svečano otvaranje godine titule koje predstavlja jedinstvenu umetničku proslavu u Evropi, Doček, na više od 40 lokacija.

Oceni vest:
8
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pantelija

  pre 433 dana i 2 sata

  Ovo ispred banovine ko horor film...

  Oceni komentar:
  2
  27
 • Za svaku osudu

  pre 433 dana i 2 sata

  *** cenzurisano ***, ukratko. Ko da im je Marina Abramović pisala scenario.
  Pokazati pokornost svetskim vlastima i zgrabiti lovu Evrope.
  Ni K od kulture.

  Oceni komentar:
  0
  21
 • Zoran

  pre 432 dana i 16 sati

  Muzicko scenski seratorijum...
  Za cega ste dali pare...

  Oceni komentar:
  0
  7
 • VELIKO IZVINJENJE

  pre 432 dana i 16 sati

  Izvinjavam se svima, počevši od redakcije pa do posetioca portala! Nisam znao, zaista, da je reč koja označava rogatu religiju i dozvoljena je u najdemokratskijoj zemlji sveta - kod nas zabranjena i nepoželjna kao opis događaja.
  Time bi i Biblija trebalo da bude zabranjena, jer sadrži opis te vrste.... opredelenja.
  Znate već, onih mnogo crnih, što danas vladaju svetom i kao fora, ne primete se i nema toga, pa ajde da ne pominjemo.
  A sijaju svojim crnim bojama sa svake strane i svakog događaja.

  Oceni komentar:
  2
  2
 • Vasilije

  pre 432 dana i 15 sati

  Evropska prestonica republike šumske

  Oceni komentar:
  1
  5
 • Goran

  pre 432 dana i 9 sati

  NeoPaganski rituali i mantre, bizarno ,globalistički, aktuelizovaći trenutnu Vatikansku agendu ekumenizma i Novog Svetskog Poretka...

  Oceni komentar:
  0
  2