NOVI SAD: Pronađeno nelegalno skladište potencijalno toksičnog otpada u krugu fabrike "HINS"

NOVI SAD: Pronađeno nelegalno skladište potencijalno toksičnog otpada u krugu fabrike "HINS"

Na prostoru nekadašnje fabrike "HINS" u Novom Sadu koja je u stečaju i u procesu privatizacije, otkriveno je preko hiljadu tona potencijalno opasnog i toksičnog otpada.

Kako je ustanovljeno, zakupac fabričkog objekta imao je dozvolu iz 2012. godine za skladištenje svega 32 tone opasnog otpada, a na toj lokaciji je nađeno 1080 tona otpada za koji ne postoji adekvatna dokumentacija.

Vlasnik "Step Transa", koji je zakupac prostora na kome je otpad pronađen, lišen je slobode, potvrdili su za Radio televiziju Vojvodine u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan smatra da se ne radi o takozvanom "istorijskom otpadu", već da je opasan otpad dovožen sa drugih strana, i istraga će, kaže, ići u tom pravcu.

Analize tek treba da utvrde koliko je pronađeni otpad toksičan, odakle potiče i koliko ga stvarno ima. Radi se o različitim vrstama otpadnih ulja, a postoje indicije da je deo toga korišćen za grejanje različitih objekata.

Gradske i pokrajinske službe će izvršiti sve dodatne analize i podzemnih voda bunara zbog preventive. Izvorišta pijaće vode su, kako su za RTV potvrdili nadležni, bezbedna, jer se nalaze više kilometara daleko, sa druge strane Dunava.


Akciju su u petak 26. januara zajednički realizovali Ministarstvo zaštite životne sredine, Bezbednosno-informativna agencija, Osnovno javno tužilaštvo Novog Sada i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine..

Ministarstvo je najavilo da će objaviti kontakt, odnosno elektronsku adresu i broj telefona na koji će svi građani moći da prijave slučajeve za koje sumnjaju da je reč o neadekvatnom zbrinjavanju opasnog otpada.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Komšija

  pre 1881 dan i 17 sati

  Ja radui pored te firme,deli nas samo ograda tj žica.. Vi nemate pojma ljudi koji je to smrad i koje je to isparenje kada oni kuvaju ta njihova čuda. Samo kada bi videli već bi znali da nešto nije u redu.. A zamislite svaki dan da udišete ta isparenja i ko zna šta još.

  Oceni komentar:
  0
  0