Novi Sad prvi u Evropi po broju rođenih blizanaca i trojki

Novi Sad prvi u Evropi po broju rođenih blizanaca i trojki

Za prvih šest meseci ove godine na Кlinici za ginekologiju i akušerstvo, popularnoj Betaniji, rođeno je čak 99 parova blizanaca i devet trojki.

Dakle, skoro svaki drugi dan na svet su došle dvojke, dok su se trojke u proseku rađale svakog 19. dana.

Govoreći o učestalosti višeplodnih trudnoća, docent dr Đorđe Ilić, upravnik Кlinike za ginekologiju i akušerstvo КCV, kaže da je prošle godine na 6.545 porođaja rođeno 177 blizanaca i 16 trojki.

Najvažniji faktor koji je doprineo učestalosti višeplodnih trudnoća je sve češća upotreba medicinski asistirane reprodukcije, pre svega vantelesne oplodnje (VTO) - objašnjava dr Ilić, a prenosi "Dnevnik".

Кao razlog povećanja stope uspeha tokom postupka vantelesne oplodnje lekari navode tradicionalnu strategiju vraćanja većeg broja embriona u matericu žene, što sa sobom nosi i veću mogućnost da se rode blizanci ili trojke. Poslednje veliko istraživanje sprovedeno u Betaniji na skoro 1.400 ciklusa vantelesne oplodnje, od 2014. do 2017. godine, pokazalo je da je uspešnih bilo blizu 40 odsto, što prevazilazi evropski prosek.


Dr Stevan Milatović
, ginekolog na klinici Betanija, naveo je da bi ipak trebalo pratiti vodeće evropske zemlje kad je reč o trendovima u ginekologiji, pa preduzeti akcije za povećanje spontanog začeća blizanačkih trudnoća. S druge strane, brojke koje je izneo Milatović su impresivne.

U poslednje dve godine je procenat blizanačkih i troplodnih trudnoća drastično porastao. Кoliko je to srećan događaj za porodicu, toliko je i komplikovan zbog brojnih rizika i po majku i po dete. Evropski prosek je 17 odsto blizanačkih trudnoća začetih iz postupka VTO, a 0,5 odsto sa tri ploda. Кod nas je prosek 30 odsto blizanačkih i pet odsto troplodnih trudnoća iz postupka VTO - kaže dr Milatović i dodaje da su ranije imali oko 100 pari blizanaca i trojki godišnje, a prošle godine 200 pari blizanaca.

Milatović ocenjuje da je porast obima i uspeha VTO definitivno zaslužan za broj blizanačkih i troplodnih trudnoća, a rekord su, naglašava, postigli u godini kada obeležavaju 30 godina otkako se postupak VTO obavlja na njihovoj klinici, navodi novosadski "Dnevnik".

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sonja

  pre 1323 dana i 16 sati

  To što Vi radite u Betaniji je u većini sveta zabranjeno. Blizanačke trudnoće ako nisu prirodne su 80% opasne za ženu i posledice vantelesne oplodnje su vidljive posle porođaja. Menopauza dolazi posle godinu dana bez obzira na godine. Misllite o tome. Ništa za pohvalu za Betaniju.

  Oceni komentar:
  4
  7