Novi Sad se sprema za obaranje Ginisa u sviranju klavira

Novi Sad se sprema za obaranje Ginisa u sviranju klavira

Ovo su imena koja treba da zapamtite: Mihajlo Racpeti (16), Saša Zahorjanski (15), Danijel Leš (15), Milica Vranješ (17), Tisa Lekić (18), Igor Dalagija (17), Boško Stojadinović (17), Luka Petrović (18), Milica Vujanović (17), Dunja Vranješ (18), Sara Todorić (12), Mateo Radimir (13), Lenka Škrbić (12), Nemanja Marčetić (13), Marija Šapovalova (12), Ivan Černuhin (11), Elena Jakšić (11), Laura Mađarić (9), Damjan Svijić (9), Stefan Svijić (10), uz tri profesora, Tijanu Tenji, Aleksandru Vojnak i Slobodanku Stević.

23 đaka i profesora muzičke škole "Isidor Bajić", 46 ruku, 230 prstiju i jedan klavir biće potrebno da se obori Ginisov rekord. Ideja je ponikla na klavirskom odseku muzičke škole, kao jedan od načina da se klasična muzika približi publici, na atraktivan i nesvakidašnji način, a ideju je rado dočekao OPENS koji organizuje ceo događaj. Trenutni rekord drži 18 srednjoškolaca iz Sarajeva.

Koncept je dosta jednostavan, 23 ljudi će u isto vreme, na jednom klaviru, izvesti kompoziciju pod nazivom "Zora" (Dawn). Kompozitor je bivši učenik iste muzičke škole, a sada student Akademije umetnosti u Novom Sadu, Ivan Marković. U sebi objedinjuje elemente savremene kompozicije, pomalo atraktivnih ritmova popularne muzike, kao i nekoliko reminescencija na zlatno doba barokne muzike. To je fuzija "starog" i "novog" klavira.Kako je jedan od ciljeva OPENS-a podsticanje aktivnog učešća mladih, želimo da mladima pre svega pružimo priliku da učestvuju u ovako jednom nesvakidašnjem događaju i da za sobom ostave trag promene čiji deo su i oni bili. Kao OPENS, stremimo ka inovacijama i kreativnosti kod mladih i želimo da zajedno sa mladima osvetlimo novi rekord u Ginisu – objašnjava koordinatorka omladinskih aktivnosti, Dejana Baltes.

Probe su već uveliko u toku. Đaci sada odgovorno dolaze na probe. Za njih će ovo biti prilika da isprobaju i neke druge kutke svoje umetničke ličnosti; sve je izmešteno iz uobičajenog načina na koji se bave klavirom: od sviranja jednom rukom, preko položaja u odnosu na klavir, te situacije da su tek jedan od 23, umesto soliste koji suvereno vlada sa 88 dirki.

Samo obaranje Ginisa, na OPENS kanalima,  pratićemo uživo i preko led ekrana na Trgu slobode, a uz prenos, planiran je i javni čas. "Otvoreni čas klavira" biće uoči obaranja Ginisa i to na četiri lokacije: Gradska biblioteka, Porta, ispred "Trčike" i ispred Srpskog narodnog pozorišta.

Oceni vest:
11
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan