Novi Sad se užurbano priprema za obaranje Ginisovog rekorda

Novi Sad se užurbano priprema za obaranje Ginisovog rekorda

Oko dvesta učenika Osnovne škole "Žarko Zrenjanin" iz Novog Sada, je u subotu 23. septembra, u holu svoje škole sortiralo čepove povodom akcije "Mozaik za Ginisa". Naime, za nedelju dana na Trgu slobode Novosađani će pokušati da obore Ginisov rekord izradom mozaika veličine 621 kvadratnog metra.

Nedavno su Fondacija Novi Sad 2021 i OPENS potpisale protokol o saradnji na zajedničkom projektu Novosadski volonterski servis, u okviru kog su predstavile veliki projekat udruženja Čepom do osmeha "Mozaik za Ginisa". Prema rečima Boriše Petkovića iz Čepom do osmeha, za taj poduhvat biće potrebno 850.000 plastičnih čepova.

- Količinski imamo dovoljno zatvarača, ali nedostaju nam zeleni i plavi. Obe boje su nam potrebne, kako u svetloj tako i u tamnoj nijansi. Samo svetloplavih čepova treba oko 350.000, a njih trenutno imamo sto osamdeset hiljada. Sigurni smo da ćemo ih sakupiti na vreme, jer je odziv građana veliki i ovom prilikom apelujem na ljude da tokom nedelje donose čepove plave i zelene boje (i tamne i svetle nijanse) u prostorije našeg udruženja u Ćirpanovoj 25 gde trenutno takođe rade volonteri na sortiranju. Kancelarija je otvorena svakog radnog dana od 9 do 19 sati – kazao je Petković.

Pripreme scenografije na Trgu slobode počeće u petak 29. septembra, a pokušaj obaranja rekorda u subotu 30. septembra od osam ujutru. Učestvovaće 300 volontera, a na samom mozaiku radiće njih 160 koji će biti podeljeni u osam timova po 20 ljudi. Organizatori ne žele da otkriju sve detalje koji će se nalaziti na ovoj ogromnoj slagalici, ali kažu da će obuhvatiti simbole Novog Sada, ekološke svesti i mira. Mozaik treba da bude veličine 621 kvadratnog metra, jer 21 simboliše glavni grad Vojvodine. Takođe, za najmlađe biće organizovan dečji program. Za obaranje Ginisovog rekorda neophodno je da kamere bez prestanka snime ceo događaj.

Novosađani koji žele kao volonteri da budu deo ovog nesvakidašnjeg dešavanja u našem gradu, mogu da se jave mejlom na adrsu .

ČEPOM DO OSMEHA: Udruženje čepom do osmeha bavi se sakupljanjem plastičnih čepova zarad pomoći deci sa invaliditetom. Za pet godina postojanja skupili su 100 tona plastike i time pomogli sedamnaestoro mališana na teritoriji cele Srbije, a humanitarna akcija se uskoro proširuje i na Republiku Srpsku.

 Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
10
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan