Novi Sad: U petak 55. novosadska "Kritična masa"

Novi Sad: U petak 55. novosadska "Kritična masa"

Biciklistička vožnja "Kritična masa" biće održana u Novom Sadu u petak 28. oktobra, sa početkom u 17 časova. Polazak je iz Limanskog parka, a oktobarska vožnja biće posvećena bezbednosti u saobraćaju prilikom preticanja biciklista i pešaka.

Budući da biciklističkih staza i trotoara nema svugde, Kritična masa, Novosadska biciklistička inicijativa i brojna druga biciklistička udruženja zagovaraju da se odgovarajućim propisima uredi minimalna razdaljina između vozila i biciklista i pešaka prilikom preticanja.

Zakoni u Republici Srbiji ovu problematiku nisu precizno definisali, već je vozačima ostavljano da procene razdaljinu prema situaciji. Udruženja predlažu da, u cilju bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, ova razdaljina u naseljenim mestima bude minimum 1 metar, a da van naseljenih mesta vozila budu u obavezi da prilikom preticanja pređu u drugu saobraćajnu traku.

Planirano je da biciklisti i bicikliskinje prođu kraj mesta na Futoškom putu gde je ove godine život na biciklu tragično izgubio Spasoje Milošević i simboličnim gestom ukaži na važnost bezbednog prostora za kretanje.

Ruta oktobarske "Kritične mase" može se pogledati ovde.

Građani i građanke svih uzrasta pozvani su da se u petak priključe vožnji.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan