Novi Sad: U prošloj godini oko 1.000 prijava nasilja

Novi Sad: U prošloj godini oko 1.000 prijava nasilja

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici stupio je na snagu 1. juna 2017. godine, a za prvih šest meseci primene u Srbiji je razmatrano ukupno više od 20.000 slučajeva nasilja, hitne mere izrečene su u oko 7.500 slučajeva i izrađeno je više od 4.000 individualnih planova za zaštitu žrtve.

Cilj donošenja Zakona bio je da se na opšti i jedinstven način uredi organizacija i postupanje državnih organa i ustanova i time omogući delotvorno sprečavanje nasilja u porodici i hitna i blagovremena zaštita i podrška žrtvama.

Portparolka Centra za socijalni rad u Novom Sadu Tamara Stupar za “Dnevnik” je pojasnila da su za sprečavanje nasilja u porodici i pružanje zaštite žrtvama porodičnog nasilja ovim zakonom određeni policija, javna tužilaštva, sudovi opšte nadležnosti i prekršajni sudovi, kao nadležni organi i centri za socijalni rad kao ustanove.

 - Što se tiče samog postupka od suštinskog značaja je prijava i prepoznavanje nasilja u porodici. Centri za socijalni rad dužni su da neodložno prijave policiji ili javnom tužiocu svako saznanje o nasilju u porodici – istakla je Stupar.

U 2017. godini, od 1. januara do 5. decembra, na području Novog Sada prijavljeno je 897 slučajeva nasilja i to 118 prijava za razvod braka zbog nasilja, 427 za zlostavljanje dece i 352 za nasilje nad odraslim i starim licima.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu Dnevnika.

Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, na području Novog Sada i Sremskih Karlovaca, izrečeno je 1.243 mere, od toga 942 mere gde su žene žrtve i 301 gde su to lica muškog pola (u tom broju najveći broj je maloletne dece i ostarelih lica).

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan