Novi Sad: U prošloj godini oko 1.000 prijava nasilja

Novi Sad: U prošloj godini oko 1.000 prijava nasilja

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici stupio je na snagu 1. juna 2017. godine, a za prvih šest meseci primene u Srbiji je razmatrano ukupno više od 20.000 slučajeva nasilja, hitne mere izrečene su u oko 7.500 slučajeva i izrađeno je više od 4.000 individualnih planova za zaštitu žrtve.

Cilj donošenja Zakona bio je da se na opšti i jedinstven način uredi organizacija i postupanje državnih organa i ustanova i time omogući delotvorno sprečavanje nasilja u porodici i hitna i blagovremena zaštita i podrška žrtvama.

Portparolka Centra za socijalni rad u Novom Sadu Tamara Stupar za “Dnevnik” je pojasnila da su za sprečavanje nasilja u porodici i pružanje zaštite žrtvama porodičnog nasilja ovim zakonom određeni policija, javna tužilaštva, sudovi opšte nadležnosti i prekršajni sudovi, kao nadležni organi i centri za socijalni rad kao ustanove.

 - Što se tiče samog postupka od suštinskog značaja je prijava i prepoznavanje nasilja u porodici. Centri za socijalni rad dužni su da neodložno prijave policiji ili javnom tužiocu svako saznanje o nasilju u porodici – istakla je Stupar.

U 2017. godini, od 1. januara do 5. decembra, na području Novog Sada prijavljeno je 897 slučajeva nasilja i to 118 prijava za razvod braka zbog nasilja, 427 za zlostavljanje dece i 352 za nasilje nad odraslim i starim licima.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu Dnevnika.

Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, na području Novog Sada i Sremskih Karlovaca, izrečeno je 1.243 mere, od toga 942 mere gde su žene žrtve i 301 gde su to lica muškog pola (u tom broju najveći broj je maloletne dece i ostarelih lica).

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad bez struje betanija JKP Vodovod i kanalizacija bebe jkp novosadska toplana Republički hidrometeorološki zavod novi sad horoskopski znaci Isključenje struje Spens tajne horoskopa novosadska policija novosađani zdravlje bez vode isključenja struje elektrovojvodina istraživanje vremenska prognoza novi sad novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskop Srbija isključenje vode vojvodina ns seme Dom zdravlja Novi Sad novosadsko porodilište Vreme u Novom Sadu