Novi Sad u vodi: Sistem nespreman za obilnije kiše

Novi Sad u vodi: Sistem nespreman za obilnije kiše

Obilna kiša juče i danas na brojnim lokacijama u Novom Sadu napravila je veštačka jezera, saobraćaj se odvijao otežano, a mnoga mesta su bila lakše savladiva čamcima nego automobilima. I ova kiša pokazala je da sistem atmosferske kanalizacije ne može da podnese veće padavine.

Crveni meteo alarm Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije juče je oglasio nad Novim Sadom padavine od 30 do 60 litara po kvadratnom metru, a Novosađani su ubrzo mogli da se uvere kako to izgleda u gradu. Novi Sad se nešto posle 20 sati bukvalno pretvorio u Veneciju, a posledice te kiše i danas su prisutne zbog poplvaljenh podruma u većini delova grada ili na mestima gde je delimično izgrađena atmosferska knalizacija, a odvodni kanali su zagušeni. 

"Zbog obilne kiše, došlo je do velike količine padavina u kratkom roku i to je razlog što je u brojnim delovima grada došlo do izlivanja vode na ulice, a u nekim delovima probleme imaju i stanari kuća, ali i stambenih zgrada", saopštili su za mojnovisad.com iz Javng komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Oni ističu da su svi raspoloživi radnici tog preduzeća, kao i sva mehanizacija na terenu i rade se na rešavanju ovog problema. Prioritet u radu su veće saobraćajnice, budući da je JKP Vodovod i kanalizacija nadležno za održavanje atmosferske kanalizacije, koja je postavljena na putnoj mreži.

"Pre svih, radi se na rešavanju ovog problema  u Kisačkoj i Partizanskoj ulici, ali i drugim većim ulicama i bulevarima. Uz to, radnici našeg preduzeća će raditi i na čišćenju kompletne slivničke mreže, budući da, kada se voda povlači, sa sobom često nosi i smeće, papirne i najlonske kese i slično, pa je neophodno da se slivnici pročiste kako bi voda neometano oticala u kanalizacioni sistem grada", napominju iz Vodovoda.

Na sistemu JKP Vodovod i kanalizacija ima 50 crpnih stanica u gradu i prigradskim naseljima, na svakoj rade po tri pumpe i nema problema ni zastoja u njihovom radu.

Problemi su i kako svedoče fotografije našeg fotoreportera Aleksandra Jovanovića prisutni i danas u mnogim delovima grada, a posebno na Bulevaru Despota Stefana, gde se od velike količine vode uopšte ne vidi put, pa je rizičan prolazak tom deonicom.

Takođe, na Grbavici u Ulici Đorđa Servickog pumpa izbacuje vodu iz podruma:

I raskopane ulice u kojima se odvijaju radovi sada su potencijalne opasnosti za vozače, jer su rupe ispunjene vodom pa postoji rizik od oštećenja vozila.

"Još uvek čekamo zvanične podatke o količini kiše koja je pala po kvadratnom metru, ali ovako obilna kiša nije pala mesecima unazad. Naše dežurne službe primaju veliku količinu poziva sugrađana, koji imaju problema sa vodom koja im ulazi u dvorišta, kuće, pa i stambene zgrade, ali moramo podvući da JKP Vodovod i kanalizacija nije nadležno za crpljenje vode iz pojedinačnih objekata. Građani koji imaju problema sa atmosferskim ili podzemnim vodama u domaćinstvima, mogu da se jave vatrogascima i Sektoru za vanredne situacije MUP Srbije", navode iz novosadskog Vodovoda.


Parking u Ulici Stevana Musića

KRIVIČNO DELO: Jutro je za mnoge stanovnike Klise osvanulo kao venecijansko, jer su ulice bile pod vodom. U Vodovodu ističu da je za održavanje mreže odvodnih kanala na Klisi zadužen Zavod za izgradnju grada i napominju da je u tom naselju veliki broj građana proveo oluke za kišnicu u fekalnu kanalizaciju. "Osim što je to krivično delo, jer ugrožava zdravlje ljudi, očekivano je da će doći do izlivanja kanalizacije kada se u cevi malog profila, kakva je fekalna kanalizacija, sprovede kišnica", upozoravaju iz Vodovoda. 


Video: Ostoja Kalaba

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadsko porodilište novorođenčad dunav bez vode servisne informacije sahrane gradsko groblje isključenja struje radosne vesti bez struje RHMZ raspored sahrana i ispraćaja gradonačelnik Miloš Vučević EPS Miloš Vučević raspored sahrana novi sad servisne informacije novi sad almaško groblje porodilište elektrovojvodina horoskop matična knjiga rođenih jkp novosadska toplana telep vremenska prognoza novi sad bebe horoskopski znaci havarija na vodovodu jkp lisje betanija