Novi Sad uskoro dobija muzej Mileve Marić?

Novi Sad uskoro dobija muzej Mileve Marić?

Novi Sad bi uskoro mogao da dobije spomen-muzej Mileve Marić Ajnštajn. Tu inicijativu pokrenuli su zaposleni Radio-televizije Vojvodine (RTV), a u muzeju bi se negovala Milevina naučna dostignuća.

Mileva Marić Ajnštajn nije bila samo supruga Alberta Ajnštajna već i velika naučnica, i velikanka svoga doba, rečeno je na svečanoj akademiji u rektoratu Beogradskog univerziteta, koja je održana povodom 140. godina od rođenja slavne naučnice, prenosi sajt novisad.com.

Generalni direktor RTV-a, Srđan Mihajlović, prihvatio je inicijativu zasposlenih i izabran je za predsednika odbora za osnivanje muzeja.

"Cilj je da na pravi način pokušamo da je reafirmišemo njen vrednosni kapacitet za naše društvo, naročito ako se vratimo u relaciju koliko su žene iz naših prostora u tom vremenu bile obrazovane, koliki je bio napor i svest porodica koje su obrazovale žensku decu, koliko je to puno značilo za jedan kulturološki kapacitet i vezu društvenog bića tada Vojvodine i Srbije u odnosu na evropske narode i zajednicu i kulturu tih evropskih naroda. Mislim da su višestruki značaji od tog njenog doprinosa onome što je uradila u svom veku", rekao je Mihajlović na svečanoj akademiji.

Ovoj ideji već se odazivaju i priznati umetnici, pa je tako Milan Stojkov, slikar iz Sombora, poklonio svoju sliku za osnivanje muzeja Mileve Marić Ajnštajn.

Ipak, ovo nije prvi put da građani traže osnivanje muzeja Mileve Marić. Učenici novosadske Osnovne škole "Vuk Karadžić" pokrenuli su početkom jula prošle godine inicijativu da se njena kuća u Kišačkoj ulici obnovi i pretvori u muzej.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp novosadska toplana horoskopski znaci bebe matična knjiga rođenih novorođenčad štrand almaško groblje servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad betanija dunav bez struje porodilište vremenska prognoza novi sad JGSP "Novi Sad" isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja havarija na vodovodu bez vode radosne vesti horoskop servisne informacije RHMZ elektrovojvodina EPS novosađani novosadsko porodilište gradsko groblje sahrane jkp lisje