Novi Sad uvodi overu potpisa kod notara za izbore saveta mesnih zajednica? 

Novi Sad uvodi overu potpisa kod notara za izbore saveta mesnih zajednica? 

Temerin, Bačka Palanka, Lipar, Stara Pazova… Nastavite niz. Tačan odgovor je: Novi Sad. Ili možda svaka mesna zajednica od više stotina njih u celoj Srbiji? Ili možda samo opštine gde građane zanima funkcionisanje mesne kancelarije? Ako ne znate o čemu se radi, ovaj tekst je baš vama namenjen.

Dok nas mediji zatrpavaju izveštajima, kuloarskim pričama i tabloidnim crticama oko pregovora vlasti, opozicije i evropskih posrednika za poboljšanje izbornih uslova, niko ne spominje mesne zajednice. A i zašto bi, kad izbori članova za njihove savete nisu parlamentarni, stranački, niti borba za vlast, niti je zakonom i ostalim pravnim aktima predviđeno (čitaj: dozvoljeno) da na njima učestvuju stranke. Očigledno, u stvarnosti je drugačije.

Iz Grupe za konceptualnu politiku (GKP) upozoravaju da se u pojedinim vojvođanskim opštinama odlukama lokalnih skupština uvode izmene kojima se zahteva overa potpisa kod notara za podršku kandidatima na izborima saveta mesnih zajednica. GKP smatra da su time građani potpuno diskriminisani, prinuđeni da izdvajaju sopstveni novac kako bi ispoštovali nametnutu proceduru koja je pritom suprotna preporuci Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koja predviđa da se obrasci podrške građanima, kandidatima za članove saveta mesnih zajednica, ne overavaju. 

Overa potpisa nije moguća po zakonu, niti je moguća bez kršenja Ustava. Zakonom predviđena mogućnost da se napiše uputstvo o izborima na temelju Odluke o mesnim zajednicama može biti nezakonita i protivustavna ukoliko se sadržinom ukidaju i krše prava građana koja su zagarantovana zakonima višeg reda, a pre svega Ustavom jedne zemlje. Osim toga, oduzimanje prava mesnim zajednicama da raspisuju izbore za svoje savete, kao i da formiraju biračke odbore i učestvuju u radu komisije za izbore, nije ništa drugo do ukidanje mesne samouprave. U čemu se ogleda mesna samouprava ako ne možemo da se kandidujemo, učestvujemo u izbornom procesu i kontrolišemo te izbore? Takođe je zabrinjavajuće da vladajuća stranka donosi ovakve "mere" dok  pregovara oko uslova za parlamentarne izbore, što pokazuje spremnost da budu i brutalniji nego što smo mislili da su u stanju – rekao je Zoran Gajić iz GKP za portal mojnovisad.


U Novom Sadu bi ovog leta trebalo da se održe izbori članova saveta za 40 mesnih zajednica, a Gajić je ubeđen da će i novosadska vlast zahtevati overu potpisa jer, kako kaže, "Zašto bi Novi Sad bio u boljem položaju od Bačke Palanke, Stare Pazove..." Prosek članova saveta MZ je devet, a po kandidatu se traži 20 potpisa, što ukazuje da je
potrebno 2,5 miliona dinara ili duplo ako se zahteva dva primerka.  Za GKP su izvori i tokovi tog novca za sada nejasni i nesagledivi, ali im je namera vlasti jasna.

Statut Novog Sada je menjan pre dve godine, a statuti mesnih zajednica još nisu usaglašeni.  Zakon o lokalnoj samoupravi, Ustav, Statut grada i konačno, nezaobilazni statuti mesnih zajednica moraju biti, ne samo usaglašeni, već i tumačeni u duhu koji je naklonjen pravdi. Ove overe potpisa smatram zastrašivanjem, kako bi se građani obeshrabrili. Nama kao udruženju preostaje da javno govorimo o tome šta nam se događa i da pozovemo javnost, druge organizacije, inicijative, građane i medije da zaštite naše pravo na mesnu samoupravu jer se ona tiče svih nas i svi bismo morali da stanemo u njenu odbranu. Gubitkom prava na lokalnu i mesnu samoupravu prestajemo da budemo građani jedne zemlje, a mere koje vlast sprovodi direktno ukazuju na njihovu nameru da nas rasele ili bar potpuno isključe iz svih procedura odlučivanja. Ukoliko se ovo ne zaustavi, biće to kraj političke zajednice, a svi koji ne pripadaju organizaciji koja vlada zemljom moći će ili da joj se pridruže ili da se sele – zaključio je Gajić.

Oceni vest:
16
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan