NOVI SAD: Visoka koncentracija polena ambrozije ali i pelina i koprive

NOVI SAD: Visoka koncentracija polena ambrozije ali i pelina i koprive

Letnje vreme, naročito avgust mesec smatra se mesecom alergija na polen, od čega nije izuzet ni Novi Sad, s obzirom na to da prema podacima Laboratorije za palinologiju, u vazduhu trenutno postoji polen od šest vrsta biljaka.

Polen trave, bokvice i pepeljuge sadržan je u vazduhu u niskoj koncentraciji, dok je umereno visoka koncentracija polena pelina i koprive, podaci su Laboratorije za palinologiju u Novom Sadu

Najviša, odnosno veoma visoka je koncentracija polena ambrozije, što kod mnogih osoba osetljivih na polen izaziva reakcije.

Kod alergije na polen mogu se primetiti kijanje, svrab u predelu nosa, grla i očiju, tamni krugovi oko očiju, suzne oči, konjunktivitis i rinitis. Neki ljudi, alergični na polen, mogu razviti astmu.

Tri su osnovna principa u lečenju alergija, a to su izbegavanje alergena, uzimanje lekova koji smanjuju simptome i imunoterapija.

Izbegavanje polena je teško, a neki od saveta su boravak u zatvorenom prostoru, osim tokom kišnih dana, nošenje sunčanih naočara, često košenje travnjaka, uređenje zakorovljenih površina, zatvoriti prozore u kući i na kolima, što češće tužiranje i pranje kose, često umivanje, kao i sušenje veša u zatvorenom.

Lekari savetuju da svi koji osete simptome alergije, pre nego što uzmu bilo koji preparat, provere na polen koje biljke su alergični.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan