Novi Sad: Voda iz javnog bunara "Snežna Marija" nije za piće

Novi Sad: Voda iz javnog bunara "Snežna Marija" nije za piće

Rezultati ispitivanja Instituta za javno zdravlje Vojvodine pokazali su da je voda u bunaru koji se nalazi na putnom pravcu Petrovaradin – Sremski Karlovci već duže vreme neispravna i da su u njoj pronađeni nitrati.

U toku marta su, kao i u prethodnim izveštajima, utvrđene hemijske opasnosti u vodi tog bunara, dok u ostalima nisu utvrđena mikrobiološka i fizičko-hemijska odstupanja. Međutim, dr Radmila Velicki napominje da se, zbog toga što ni u njima voda nije odgovarala određenim nacionalnim propisima, ne savetuje građanima njeno konzumiranje, piše "Dnevnik".

- Na celom području Vojvodine, a naročito u Sremu, nitrata ima dosta u zemljištu pa je praktično i očekivano da nam vode iz tih gornjih slojeva budu zagađene – rekla je dr Velicki.

Na izvorištu „Snežna Marija” građani često sipaju vodu i, kako kažu, ne plaše se da će ona ugroziti njihovo zdravlje. Međutim, ukoliko se duže koristi voda u kojoj je sadržaj nitrata povećan, to može dovesti do različitih zdravstvenih poremećaja, a najčešće krvne slike. Nitrati se mogu vezati za hemoglobin, što otežava da kiseonik dođe do tkiva, i vodi do anemije.

- Naša je preporuka da se pije voda iz gradskog vodovoda, te da ona ne mora da se kupuje – rekla je Velicki za "Dnevnik".

Dr Velicki je naglasila da je na osnovu analize 504 uzorka vode za piće iz Fabrike vode i vodovodne mreže JKP „Vodovod i kanalizacija” tokom februara utvrđena zdravstvena ispravnost u gotovo 99 odsto uzorka, tačnije kod 498. Mikrobiološka ispravnost vode iz gradskog vodovoda je prisutna u 500 analiziranih uzorka, a fizičko-hemijska kod 502 uzorka.

Institut za javno zdravlje Vojvodine analizira ispravnost vode na osnovu Ugovora o javnoj nabavci usluga – utvrđivanje i praćenje kvaliteta vode za piće na teritoriji grada Novog Sada.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenja struje almaško groblje Voša horoskop odbojka groblje vremenska prognoza novi sad Miloš Vučević bez struje lisje novosadski sajam elektrovojvodina zodijak betanija gradsko groblje bez vode vreme danas jkp lisje servisne informacije servisne informacije novi sad memorijal velikana Spens OK Vojvodina Elektrodistribucija Novi Sad havarija na vodovodu sahrane novi sad bebe JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište raspored sahrana novi sad