NOVI SAJDER OSVOJIO SIMPATIJE SVIH LJUBITELJA PIVA I VINA

NOVI SAJDER OSVOJIO SIMPATIJE SVIH LJUBITELJA PIVA I VINA

Konačno pričamo o domaćoj proizvodnji i zapošljavanju mladih ljudi, voćnjacima i malim privrednicima koji su se osnažili da samostalno proizvedu i distribuiraju novo piće na tržištu. Sajder Insajder od jabuke i maline je domaći kraft sajder proizveden u Srbiji, a ovog leta Novosađani su prvi imali priliku da ga isprobaju.

Ono što ga izdvaja, važno je napomenuti na početku: domaći sajder proizveden u Srbiji, od jabuka iz voćnjaka u Stepanovićevu; 100% prirodan, bez razređivanja, bez konzervansa,  bez aroma i boja, sa minimalnim dodatkom šećera. Dakle lepo je i ohrabrujuće čuti da se radi o domaćoj proizvodnji od početka do kraja.

U razgovoru sa Insajder ekipom dolazimo do zaključka da sajder (engl.cider) nije ni pivo, ni vino od grožđa, već vino od jabukovog soka! U ovom slučaju – od 100% prirodnog soka od jabuke sa minimalnim dodatkom šećera – samo radi bolje fermentacije. Sve veći broj modernih ugostiteljskih lokala u svoje karte pića uvrštava upravo sajder – atraktivan napitak koji je potpuno neočekivano stupio na svetska tržišta i postao dostojna alternativa najčešće konzumiranim pićima u svetu – vinu i pivu. Iako postoje brojne nedoumice kada je u pitanju kategorisanje ovog pića, jedno je sigurno: osvežavajući ukus hladne jabuke i maline sa nekoliko procenata alkohola zadovoljio je ukuse I mlađih I starijih potrošača, a konzumira se sa podjednakim užitkom, kako u malim flašama, tako i u ambalažama od 0,75l u raznim prilikama.


Utisci Novosađana koji su prvi isprobali Insajder, jesu da je piće osvežavajuće i pitko… i da se oseti pun ukus voća, te da se najbolje konzumira dobro rashlađeno, bez dodatka leda. Insajder je dostupan i u "six pack" ambalažama, što se mnogima pokazalo kao idealan izbor za vikend-druženja, roštilje i proslave u krugu prijatelja.

Insajder ekipa nam dalje otkriva kako izgleda ceo postupak proizvodnje, u nekoliko koraka – od voćnjaka do vašeg stola:

KORAK 1: Početak proizvodnje počinje u voćnjaku u Stepanovićevu, uzgojom 4 različite sorte jabuka: Crvena, Zelena, Gala i Zlatna. Kombinovane su pažljivo za idealan odnos slatkoće i kiselosti. Direktno sa grane, celi plodovi jabuke idu u proces ceđenja, kako bi sok bio što svežiji i aromatičniji.

KORAK 2: Sveže isceđen sok od jabuke ubacuje se u prohromsku burad i ostavlja desetak dana da se fermentiše.

KORAK 3: Šarmat metodom po receptu italijanskog proseccoa, fermentiše se sok na hladnoj temperaturi od 12 stepeni.

KORAK 4: Fermentisani sok se filtrira i prebacuje u tankove za gaziranje. Umesto arome i pojačivača ukusa dodaje se domaći sirup koji je pripremljen u međuvremenu. Sirup je od jabuke ili maline što je osnovna razlika između dva ukusa sajdera.

KORAK 5: Proizvod se puni i etiketira ručno. Pakuje se u gajbe i čuva na temperaturi od 15 stepeni.

Dakle celu proizvodnju radi Insajder tim.

 

 

POREKLO I VRSTE SAJDERA

Iako je ovo piće novija pojava na svetskim tržištima, ne treba zanemariti činjenicu da njegovo poreklo seže još u davna vremena kada se jabuka fermentisala kako bi se sačuvala za trajniju upotrebu.

Prvi pisani tragovi postojanja sajdera potiču iz vremena Rimskog carstva, tačnije perioda Cezarovog pohoda na Britaniju. U srednjovekovnoj Francuskoj, "apple cider" se cenio kao dragocena sorta vina, dok su ga Amerikanci nekoliko vekova kasnije pili kao lokalni šampanjac.

 

GDE MOZETE PROBATI INSAJDER

Insajder mozete kupiti u svim Basta promet i M-S Hermes diskontima, zatim "The Box shop", kuća rakije i vina "Krivina" i "Kiš Wine shop", ili ga mozete poručiti u svim novosadskim kafićima i restoranima.

Što se tiče Beograda, od nedavno je dostupan u svim "Scb distribution" objektima.

Dostupan je i za poručivanje ONLAJN – sa dostavom na teritoriji Novog Sada, putem sajta:
www.sajderinsajder.com a za sve novine i zanimljive informacije, zapratite Instagram i Facebook stranicu: sajderinsajder i na taj način pruzite podršku lokalnom brendu.


Promotivni tekst

Oceni vest:
3
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • mm

  pre 208 dana i 19 minuta

  da bi bio Srpski proizod treba da bude na cirilici ...tako ovo nije Srpsko

  Oceni komentar:
  3
  0
 • Moreeee.....

  pre 207 dana i 21 sat

  Aaa... znači ja ne mogu da budem Srbin, ako sam na latinici.
  Što će reći, ti ćeš da mi objasniš kako da budem Srbin. Ono, pravi Srbin.
  Moreeee... znam ja mnogo srpskih proizvoda koji su na ćirilici, a kojih bi svaki normalan čovek trebao da se stidi jer su prevare.
  Eto na primer, mesni narezak sa 35% mesa. Svi srpski mesni naresci su u tom stilu.
  Sramota za svakog ko se seća pojma i reči domaćin, koje god nacije bio.
  Od Turske do Švajcarske, samo ćeš kod Srba naći mesne nareske sa ispod 50% mesa.
  E, sad znaš zbog čega Srbi nestaju kao narod. I to neće spasiti ćirilica.
  Samo kvalitet i poštenje.
  A ovi mladi ljudi pokušavaju nešto, i ja u njima vidim veće buduće Srbe od... tebe, na ćirilici.
  E, sad ću da kupim i probam ovo, iako nikada nisam pio sajder ili cider.

  Oceni komentar:
  1
  5