Novi soj korona virusa sa nizom mutacija pojavio se u tri države

Novi soj korona virusa sa nizom mutacija pojavio se u tri države

Naučnici su upozorili da novi soj koronavirusa koji ima "ekstremno veliki broj" mutacija može da izazove nove talase bolesti, zaobilazeći odbrambene mehanizme organizma.

Genomskim sekvenciranjem je potvrđeno samo 10 slučajeva ove varijante virusa u tri zemlje, ali je ovaj soj izazvao ozbiljnu zabrinutost među nekim istraživačima, jer brojne mutacije mogu omogućiti virusu da zaobiđe imunitet, piše britanski list "Gardijan", a prenosi Euronews.rs.

Varijanta B.1.1.529 ima 32 mutacije u spajk proteinu, delu virusa koji većina vakcina koristi da pripremi imuni sistem za borbu protiv kovida.

Mutacije u spajk proteinu mogu uticati na sposobnost virusa da inficira ćelije i širi se, ali i da otežaju imunološkim ćelijama da napadnu patogen. Ova varijanta je prvi put primećena u Bocvani, gde je sekvenciranjem potvrđena kod tri slučaja.

Još šest je potvrđeno u Južnoafričkoj Republici, a jedan slučaj u Hong Kongu, kod putnika koji se vraćao iz Južne Afrike. Doktor Tom Pikok, virusolog sa Imperijal koledža u Londonu, objavio je detalje nove varijante, napominjući da "neverovatno velika količina mutacija u spajk proteinu izaziva veliku zabrinutost".

Direktorka kovid odeljenja u britanskoj Agenciji za zdravstvenu bezbednost Mira Čand je izjavila da u saradnji sa naučnicima širom sveta prati razvoj varijanti virusa korona.

Kako je u prirodi virusa da često i nasumično mutiraju, nije neobično da se pojavi mali broj slučajeva koji sadrže nove skupove mutacija – izjavila je Čand, dodajući da se brzo proveravaju sve varijante koje doprinose širenju virusa.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan