Novi studijski program na AUNS: Konzervacija i restauracija dela likovne i primenjene umetnosti

Novi studijski program na AUNS: Konzervacija i restauracija dela likovne i primenjene umetnosti

Novi master studijski program Konzervacija i resturacija dela likovne i primenjene umetnosti, u trajanju od dve godine, upisuje prvu generaciju studenata školske 2017/18 godine.

Program se odvija u saradnji Akademije umetnosti u Novom Sadu, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Galerije Matice srpske i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture,  sa naglaskom na savremenom, multidisciplinarnom i timskom radu.

Program ima za cilj formiranje stručnjaka konzervatora-restauratora dela likovne i primenjene umetnosti koji razumeju istoriju, teoriju i filozofiju zaštite kulturnog nasleđa, poseduju kombinovana znanja iz oblasti umetnosti, društveno-humanističkih nauka i prirodnih nauka i tehnologije.

Sposobni su da planiraju i izvedu konzervatorsko-restauratorski tretman, da sarađuju sa srodnim stručnjacima iz drugih oblasti i imaju kritičku svest o procesima zaštite i prezentacije kulturnog nasleđa i uloge konzervatora-restauratora u njima.

Konzervatoru-restauratoru je neophodna kombinacija akademskih znanja i praktičnih veština. Da bi se postigao ovaj cilj, u obaveznom delu studijskog programa su izbalansirani sadržaji vezani za teoriju i filozofiju zaštite kulturnog nasleđa, umetničke tehnike i materijale, metode i tehnike konzervacije, kao i prirodne nauke primenjene u konzervaciji, kroz koje studenti stiču napredna znanja i širinu u sagledavanju oblasti zaštite kulturnog nasleđa. Kroz izbornu nastavu studenti se usmeravaju ka specifičnim umetničkim tehnikama i konzervatorskim problemima, a kroz učestvovanje u konzervatorskim projektima dobijaju neophodno iskustvo, sigurnost i veštinu.

Nakon završenih master studija kandidati su osposobljeni da sprovode i koriste stečena znanja u praksi, kako u samostalnom radu, tako i u saradnji sa institucijama kulture i zaštite kulturnog nasleđa tako i unutar njih muzeji, galerije, zavodi za zaštitu spomenika kulture, verske organizacije i druge institucije, kompanije ili pojedinci koji poseduju ili upravljaju kulturnim nasleđem. Takođe, stiču kritički odnos prema konzervaciji i restauraciji i osposobljeni su da razmišljaju kreativno, što predstavlja bazu za inovacije u konzervatorsko-restauratorskoj struci i dalji istraživački rad. Sticanjem znanja o vrednostima i rizicima po kulturno nasleđe u savremenom društvu, student je osposobljen da doprinese očuvanju kulturnog nasleđa kao nacionalnog resursa od izuzetnog značaja i da osmišljava i sprovodi akcije povećanja društvene svesti i odgovornosti za njegovo očuvanje – poručuje se u saopštenju Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja novosadska policija javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija bez struje izmena režima saobraćaja JKP Vodovod i kanalizacija 27. novosadski maraton isključenje vode RHMZ servisne informacije novi sad novorođenčad betanija klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane novi sad vremenska prognoza novi sad elektrovojvodina servisne informacije raspored sahrana novi sad Aleksandar Vučić bez vode novosađani bebe protest taksista Republički hidrometeorološki zavod jkp novosadska toplana isključenja struje novosadsko porodilište Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje Isključenje struje