Novi univerzitetski kampus u kasarni "Doktor Arčibald Rajs"

Novi univerzitetski kampus u kasarni "Doktor Arčibald Rajs"

Univerzitet u Novom Sadu dobiće u narednom periodu novi kampus i prostorije za održavanje nastave u objektu zaštićene kasarne "Doktor Arčibald Rajs" u tom gradu, najavljeno je u Rektoratu.

Rektor Univerziteta Dušan Nikolić rekao je na konferenciji za novinare da se radi o inicijativi da se formira novi univerzitetski kampus u kompleksu kasarne "Doktor Arčibald Rajs", zbog toga što neki od fakulteta imaju problema sa prostorom za izvođenje nastave i naučno istraživačkog rada.

On je napomenuo da su to pre svega Akademija umetnosti u Novom Sadu, kao i Fakultet tehničkih nauka, koji je zbog rušenja objekata u svrhu podizanja novog Tehnološkog parka ušao u "ozbiljne prostorne probleme", prenosi "N1".

Nikolić je rekao da kasarna neće biti rušena, već da će njene prostorije biti u potpunosti rekonstruisane, obzirom na to da je ona reprezentativni objekat, sa istorijskom vrednošću i pod zaštitom je države.

Rokovi i način finansiranja ovog poduhvata još nisu poznati, a Nikolić je dodao da će obe teme biti u "narednom periodu" predmet ozbiljnih razgovora predstavnika republičke, pokrajinske i gradske vlasti, prenosi "N1".

- Ovo su razvojne perspektive za narednih nekoliko decenija, jer broj studenata raste, imamo veliki priliv stranih studenata, a očekuje se i ekspanzija u oblasti medicinskih nauka – objasnio je Nikolić.

Novi kampus koristili bi i Centar za strategijske i napredne studije Univerziteta, Medicinski fakultet za posebne programe namenjene stranim studentima, mešoviti istraživački timovi naučnika i istraživača sa više fakulteta i stranih institucija, a u jednom od objekata bi bio formiran Muzej nauke i tehnike sa stalnim postavkama posvećenim znamenitim naučnicima i inovatorima.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je potreba za novim prostorom pozitivna stvar, jer govori o tome da se Novosadski univerzitet razvija, a posebno u oblasti informacionih tehnologija.

- Napravljen je Akcioni plan, zajedno sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koji sadrži niz stvari - od razvoja Tehnološkog parka (koji će uskoro ući u drugu fazu izgradnje), pa do širenja Univerziteta u objekte kasarne "Arčibald Rajs" i svemu što će se tamo dešavati – rekao je Šarčević.

Vest u celosti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dragan

  pre 1293 dana i 3 sata

  Živeo sam pored te kasarne od 60 do 80g.Najlepši objekat.Nažalost nikad nisam u njoj bio.A ovim lažovima ništa ne verovati.Sramno da država bar nije mogla povremeno da je okreći i sredi.Danas je 9 jun ništa se tamo ne radi.Propada i dalje.Za mene i većinu novosađana će ona uvek biti kasarna "Maršal Tito" jer ju je on održavao da na nešto liči.A fakultetima trebaju kancelarije da režimski podrepaši imaju gde da se baškare nikakva tu istraživanjase neće raditi.

  Oceni komentar:
  0
  0