NOVI ZAKON: Korumpirani policajci na meti Sektora unutrašnje kontrole

NOVI ZAKON: Korumpirani policajci na meti Sektora unutrašnje kontrole

Vrednost kuća, satova, stanova ili automobila koja se ne podudara sa zvaničnim primanjima u MUP, trebalo bi da bude "okidač" i stavi pod veću lupu one policajce koji poseduju skupocene stvari.

Novi Zakon o policiji predviđa jačanje uloge i nadležnosti Sektora unutrašnje kontrole (SUK) koji "lovi" korumpirane policajce. Takođe, najavljeno je i uvođenje novih instituta za prevenciju korupcije: kontrola imovinskih karata policajaca, analiza rizika korupcije i test integriteta. Ovim proverama trebalo bi da se utvrdi da li policajci žive pošteno od svog rada i plate ili u sklopu svog posla šuruju s kriminalcima.

Do sada je samo sedam ljudi iz MUP-a Srbije imalo obavezu da imovinsku kartu daje na uvid Agenciji za borbu protiv korupcije: ministar, pomoćnici ministra, državni sekretari i direktor policije. Oni moraju da prijavljuju svaku promenu na bankovnom računu. Po novom Zakonu o policiji ova obaveza biće proširena na načelnike zadužene za borbu protiv narkomanije (sektora kroz koji dnevno prođe na desetine hiljada evra), načelnike za privredni kriminal (koji proveravaju mnoge bogate biznismene i tajkune) i druge rukovodioce i zaposlene u policiji koji se nalaze na mestima od visokog koruptivnog rizika i osetljivim poslovima (primeni posebnih dokaznih radnji kao što je prisluškivanje).

Korupcija je jedan od najozbiljnijih problema s kojim se suočava naša država. U članu 16 Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i drugih teških krivičnih dela navodi se da su "lica koja obavljaju poslove i zadatke u državnim organima dužna da pre stupanja na funkciju dostave Agenciji za borbu protiv korupcije potpune i tačne podatke o svojoj imovini". Takođe, da moraju da daju podatke o imovini svog bračnog druga, braće, sestara, roditelja, dece…

Opširnije o ovoj temi pročitajte u štampanom ili digitalnom izdanju "Politike".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milos Vucevic

  pre 1013 dana i 14 sati

  Imamo mi jednog Vrbasana dosao iz Bosanske Krupe napravio kurs na Klisi i zaradjuje tako da kriminalcima ne predaje pozive za zatvor, trazi pare da ne prijavljuje nasilje i bahati se po OMVu kako on batina i u civilu i u uniformi pretnjama da priznaju. Vec je imao prijave nadleznih disciplinske i ima krivicnu prijavu na sudu u Novom Sadu zbog istih radnji. Ovakve i njemu slicne u zatvor odmah.

  Oceni komentar:
  1
  0
raspored sahrana i ispraćaja sahrane novi sad novosadsko porodilište RHMZ bebe JKP Vodovod i kanalizacija isključenja struje betanija dnevni horoskop novosadska policija raspored sahrana novi sad crna hronika isključenje vode horoskopski znaci mup novi sad novorođenčad Isključenje struje bez struje Vreme u Novom Sadu Republički hidrometeorološki zavod jkp lisje novosađani vremenska prognoza novi sad bez vode horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad policija matičar novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević