Novi Zakon o stanovanju do kraja februara

Novi Zakon o stanovanju do kraja februara

Novi Zakon o stanovanju, koji predviđa da opština uvede prinudnu upravu u zgradama gde stanari ne mogu da se slože i formiraju skupštinu stanara, biće usvojen do kraja februara, najavila je danas pomoćnica ministra građevine Jovanka Atanacković. Opštine će imati rok od šest meseci od početka primene zakona, koja će početi osmog dana od usvajanja i objavljivanja u Službenom glasniku, da uvedu registar stambenih zgrada na svojoj teritoriji, rekla je Atanacković dodajući da će zatim sve zgrade imati rok od tri meseca da se usklade sa novim zakonom.

- Zakon je u skupštinskoj proceduri po hitnom postupku i nadam se da će biti usvojen najkasnije do kraja februara. Najpre ćemo imati rok od šest meseci da se formiraju registri, a nadamo se da će to biti i pre, a nakon formiranja registara zgrade će imati tri meseca da se usklade sa novim propisima - kazala je Atanacković u Privrednoj komori Srbije, gde je predstavila predlog Zakon o stanovanju zajedno sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem.

Ako stanari ne mogu da se slože biće im nametnut profesionalni upravnik zgrade koji će voditi skupštinu stanara, a to će ih koštati između 200 i 300 dinara po stanu i moraće da izdavajaju, kao i inače, novac za održavanje. Stanari mogu i sami da odluče da angažuju profesionalog upravnika zgrade tako što će ga izabrati u registru koji će voditi PKS.

Zgrade koje imaju pet i manje stanova neće morati da imaju skupštine stanara, ali će morati ugovorima da regulišu održavanje zgrade. Atanacković je poručila da će novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrade posle 25 godina uvesti red u tu oblast. Kako kaže, reč je o sistemskom zakonu koji će spojiti tri stara zakona - o stanovanju, održavanju stambenih zgrada i socijalnom stanovanju.

Ona je podsetila da je devedesetih godina većina građana otkupila društvene stanove i da su oni tada postali ne samo vlasnici stanova već i zajedničkih delova zgrade o kojima moraju da vode računa. Pomoćnica ministra je objasnila da će po donošenju zakona obaveza lokalnih samouprava u Srbiji biti da propišu minimum sume koju će stanari morati da izdvajaju za održavanje zgrada na njihovoj teritoriji a u skladu sa socijalnim statusom lokalnog stanovništva.

Atanacković je istakla da je održavanje zgrada konačno postalo javni interes. Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada ne uvodi nove namete stanarima, rekla je ona dodajući da će stanari samo dobiti viši nivo održavanja zgrada i da će biti dodatno obezbeđeni.

- Imaćemo i bazu podataka i konačno tačan broj stambenih zgrada što će konačno omogućiti adekvatnu stambenu politiku. Ovaj zakon se tiče svakog građanina Srbije - rekla je Atanacković. Vesić je rekao da je Grad Beograd inicirao izmenu postojećih propisa zbog velikog broja problema u održavanju zgrada ističući da samo u Beogradu ima do 5. 000 zgrada koje se nikako ne održavaju.

- Ne može nesavesna manjina da teroriše savesnu većinu u zgradama - istakao je Vesić dodajući da je upravljanje i održavanje zgradama po novom zakonu pojednostavljeno i proglašeno javnim interesom. Vesić je istakao da se vlasnici stanova koji ne žive u zgradi i koče donošenje određenih odluka neće računati u kvorum prilikom odlučivanja o zgradi, kao i da će te odluke biti obavezne za sve.

On je naglasio da više neće moći da se desi da majstori ne mogu da uđu u stan nekom kome pukne vodovodna cev i zbog toga voda prođe u stanove koji se nalaze ispod, jer će popravka biti tretirana kao javni interes. Vesić je dodao da će postojati i zakonska mogućnost da grad učestvuje u finansiranju obnove fasada zgrada od 10 do 30 odsto.

- Fasade su dotrajale, zbog čega će grad ponuditi povoljne programe pomoći stambenim zajednicima kako bi se zajednički rešio jedan od većih problema u srpskoj prestonici. Takođe je predviđeno da korisnici poslovnih zgrada, kao i zgrada koje se nalaze u javnoj upotrebi, sami održavaju te fasade - istakao je Vesić i najavio da će samo na Kosančićevom vencu biti adaptirano više od 40 fasada, kao i nekoliko u Karađorđevoj ulici.

Savetnik predsednika PKS Bojan Đurić je rekao da će komora organizovati obuke profesionalnih upravnika i voditi registar odakle će lokalne samouprave moći da ih angažuju u zgradama gde bude potrebno uvođenje prinudnih upravnika.

Đurić je rekao da je privatizacija stanova bila najveća privatizacija koja je sprovedena u Srbiji. Dodao je da će profesionalno upravljanje zgradama dobiti na značaju kao nova privredna delatnost u Srbiji.

Novi Zakon o stanovanju, koji će biti usvojen do kraja februara, posle sedam decenija će rešiti problem tzv. Zaštićenih stanara koji su prisilno useljeni u privatne stanove, izjavila je Atanacković dodajući da ima oko 3. 500 takvih stanova."Ovim zakonom se rešava to pitanje tako što nijedan zaštićeni stanar neće ostati bez krova nad glavom, a onima čiji su stanovi uzurpirani voljom tadašnje države, pre sedam decenija, to će biti vraćeno u posed", rekla je Atanaković. Reč je o stanarima koji su posle Drugog svetskog rata useljavani kao zakupci stanova u privatnoj svojini na neodređeno vreme. Ona je kazala da će novim Zakonom o stanovanju, koji predviđa uvođenje registra stambenih zajednica, biti utvrđen i tačan broj stanova sa zaštićenim stanarima.

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Djuro Tarabic

  pre 2056 dana i 2 sata

  U novom zakonu o stanovanju nemate ni jedan propis po kojem zakonu vlasnik stana u stambenoj zgradi menja namenu stana iz stambenog u poslovni prostor, na pri. ustanu otvori firmu ili otvori hostel, prenociste ili pod nazivom apartmani za izdavanje.Ja smatram da stambena zgrada mora da bude stambena,promena bi se mogla desiti samo uz saglasnost dvotrecinske vecine stanara i u saglasnosti nadleznih organa i tehnickih lica iz oblasti gradjevine koji su nadlezni za uslove a u svrhu ne remecenja po svim pitanjima ostalih stanara.

  Oceni komentar:
  0
  1