NOVI ZAKON: Roditelji nasilnih đaka će plaćati visoke kazne

NOVI ZAKON: Roditelji nasilnih đaka će plaćati visoke kazne

Za roditelje čije dete maltretira vršnjake u školi, narušava ugled i čast drugog učenika ili nastavnika nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa novčane kazne od 30.000 do 100.000 dinara.

Roditelji će ukoliko ove odredbe budu usvojene, osetiti na "novčaniku" i ako ne upišu dete na vreme u predškolski program ili školu, ali i ako u roku od osam dana ne opravdaju izostanke iz škole. Kako "Blic" prenosi, predviđena novčana kazna za to je od 5.000 do 100.000 dinara.

Za teže prekršaje deteta u školi, radna verzija nacrta Zakona u koju je Tanjug imao uvid, predvidela je za roditelje prekršajnu ili krivičnu odgovornost.

U težu povredu obaveza učenika spadaju uništavanje, prepravka ili dopisivanje podataka u evidenciji koju vodi škola, prepravka ili dopisivanje podataka u javnoj ispravi koju izdaje škola, uništavanje ili krađa imovine škole.

Upotreba alkohola, duvana, narkotika, unošenje oružja u školu ili upotreba mobilnih telefona kojim se ugrožavaju prava drugih učenika ili u svrhu prevare prilikom ocenjivanja, takođe su definisani kao teža povreda obaveza.

Kazne i za sekretare škole

Po prvi put predviđene su novčane kazne i za sekretare škola koji ne budu savesno obavljali svoj posao - od 5.000 do 100.000 dinara, prenosi "Blic".

Ministar prosvete Mladen Šarčević ranije je rekao da će sekretari škola biti kažnjavani ukoliko, kao pravnici, ne upozore direktore "da ne srljaju u sudske sporove za koje se unapred zna da će biti izgubljeni".

Zbog izgubljenih sudskih sporova računi mnogih škola danas su u blokadi, a ministarstvo je ove godine izdvojilo 215,5 miliona dinara za izgubljene sudske sporove.

Predlog je i da se vreme koje đaci provode u školi više ne meri školskim časovima, nego satima, a da se u njihov radni dan računaju obavezni i izborni časovi, vannastavne aktivnosti.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja novosadska policija Spens isključenja struje KCV isključenje vode novosadsko porodilište promenada klisa raspored sahrana novi sad novorođenčad klinički centar vojvodine klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije matičar novi sad servisne informacije novi sad bez vode bez struje Elektrodistribucija Novi Sad jkp novosadska toplana sahrane novi sad elektrovojvodina novosađani jkp lisje šoping centar promenada JGSP "Novi Sad" bebe betanija Isključenje struje