NOVI ZAKON: Slanje poštanskih pošiljki uz ličnu kartu trebalo bi da smanji broj prevara

NOVI ZAKON: Slanje poštanskih pošiljki uz ličnu kartu trebalo bi da smanji broj prevara

Po Zakonu o poštanskim uslugama, kupci i kurirske službe imaće pouzdane podatke o onome ko šalje paket, što će, kako se očekuje, smanjiti broj prevara.

Kurirske službe od pre nekoliko dana rade po novim pravilima koja će doneti značajne koristi za kupce. Na snagu je stupio Zakon o poštanskim uslugama, a najznačajnija novina jeste to da će ubuduće, pre preuzimanja pošiljke, "kuriri" imati pravo da provere podatke iz lične karte pošiljaoca. Kupci će tako, kao i kurirske službe, imati uvid i znati pouzdano ko šalje pakete, što će smanjiti broj prevara, kojih je do sada bilo mnogo, piše "Politika".

Još jedna novina u zakonu jeste to što će ubuduće u unutrašnjem saobraćaju biti moguće da kurirske službe u toku prijema pošiljke, u prisustvu korisnika, provere sadržaj ukoliko postoji sumnja da je reč o nedozvoljenim proizvodima. U međunarodnom poštanskom saobraćaju, tehnologija prijema pošiljaka je nepromenjena u odnosu na prethodne propise.

U preduzeću "Pošta Srbije" kažu da zakon obezbeđuje veći stepen zaštite korisnika poštanskih usluga, dalju liberalizaciju tržišta, povećanje broja poštanskih operatora i usluga.

– Novi zakon omogućava jednostavnije plasiranje i prodaju proizvoda preko elektronske trgovine. Propisuju i veću odgovornost operatora za eventualno nastalu štetu na pošiljkama i preciznije propisuje njihova prava i obaveze – kažu za "Politku" u ovom preduzeću.

Uz već pomenute novine u "Pošti Srbije" ističu i da zakon donosi nove rokove za reklamacije oštećenih pošiljaka i to 60 dana u unutrašnjem i šest meseci u međunarodnom saobraćaju. Operatori su dužni da korisnike obaveste o ishodu reklamacije u roku od osam dana.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan