NOVI ZAKON: Teži prestupi u školi kažnjavaće se i društveno-korisnim radom

NOVI ZAKON: Teži prestupi u školi kažnjavaće se i društveno-korisnim radom

Učenici koji u školu donesu alkohol, drogu, tuku drugu decu, uništavaju školsku imovinu, dopišu ocenu u dnevnik moraće i da pomažu domaru, čiste sneg, lišće...

Njima će biti izrečene i vaspitne mere.

To je predviđeno Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, a koje aktivnosti će učenik obavljati bliže je definisano Pravilnikom o društveno korisnom radu Ministarstva prosvete, koji od 15. septembra stupa na snagu. 

U Ministarstvu prosvete kažu da je cilj Pravilnika da se razvije svest kod učenika o posledicama sopstvenog ponašanja, a ne da se neko kažnjava. 

Pravilnik, kako kažu, propisuje aktivnosti koje mogu da se odrede uz odgovarajuću meru, ali one nisu same po sebi sankcija. 

Za lakše prestupe kao što su neprimereno odevanje, prljanje učionice, uništavanje školskog pribora druga, učeniku se može odrediti da čisti učionicu, biblioteku, produženi boravak, trpezarije, svečane sale, da obavlja administrativne poslove. 

Za teže prestupe, kao što su nasilje u školi, vređanje nastavnika, pušenje, droga i alkohol u školi, dopisivanje ocena u dnevnik, učenik će uporedo sa izricanjem vaspitne mere morati da pomaže domaru, da čisti sneg, lišće, farba ogradu u školskom dvorištu, pomaže u organizovanju određenih tribina. 

Učenik koji pretuče vršnjaka moraće da pomogne povređenom drugu, ukoliko mu on dozvoli, da mu nosi torbu i zajedno sa njim radi domaće zadatke. 

Društveno koristan rad trajaće od 15 do 45 minuta dnevno, a u rad će biti uključeni i roditelji učenika. 

Ukoliko učenik odbije da učestvuje u društveno-korisnom, odnosno humanitarnom radu, u Ministarstvu prosvete kažu da će roditelj snositi odgovornost u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. 

Zakonom je predviđeno da škola podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno krivičnu prijavu radi utvrđivanja odgovornosti roditelja. 

Angažovanje učenika će se uzimati u obzir i prilikom utvrđivanja ocene iz vladanja.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskopski znaci JKP Vodovod i kanalizacija bez vode izmena režima saobraćaja novosadsko porodilište klisa JGSP "Novi Sad" horoskop elektrovojvodina Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu servisne informacije raspored sahrana novi sad Isključenje struje isključenja struje mural isključenje vode novosađani izmena trase autobusa bez struje betanija novorođenčad jkp lisje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sahrane novi sad servisne informacije novi sad jkp novosadska toplana raspored sahrana i ispraćaja novosadska policija