NOVI ZAKON: Ukida se kombi prevoz u Srbiji?

NOVI ZAKON: Ukida se kombi prevoz u Srbiji?

Po novom Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju kombi prevoz trebalo bi da bude ukinut od februara jer je nebezbedan. Međutim prevoznici upozoravaju da i pored toga neće odustati od posla.

Hoće li građani i dalje moći da se prevoze kombijem od svoje kuće do aerodroma u zemlji i regionu pitanje je na koje ne mogu tačno da odgovore ni u Ministarstvu saobraćaja.

- To nije dozvoljeno ni po sada važećem, kao ni po novom Zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju, koji počinje da se primenjuje u februaru iduće godine – kažu u ovom ministarstvu.

Kako navode, postoji niz razloga zašto je ovaj vid prevoza nebezbedan i neprihvatljiv.

- Putničko vozilo ne može učestvovati u međumesnom i međunarodnom prevozu jer navedena vozila nemaju tahografe, pa nije moguće utvrditi vreme rada i odmora vozača u javnom prevozu, čime se ugrožava bezbednost saobraćaja i učesnika. Takođe, evropski propisi koji uređuju vreme rada i odmora vozača i propisi kojima se uređuje pristupanje tržištu međunarodnog linijskog prevoza odnose se na autobuse, a ne na putnička vozila. To je najbolji pokazatelj da ni Evropa ne poznaje ovu kategoriju vozila u međunarodnom prevozu putnika – ističu za "Blic" ministarstvu saobraćaja i dodaju da i Interbus sporazum, kome Srbija namerava da pristupi, predviđa mogućnost obavljanja povremenog međunarodnog prevoza samo autobusima.

S druge strane, u jednom od najvećih kombi prevoznika u zemlji, "Tera travelu", ističu za "Blic" da će ukidanjem ovog vida prevoza "svi biti na gubitku".

- Naših skoro 60 radnika ostaće bez posla, država bez prihoda od poreza, a građani bez prevoza od kuće do aerodroma. Ipak, tvrdim da kombi prevoz neće se ukinuti i pored zakona već će se samo preseliti u sivu zonu. Zato smo mi i dalje za svaku vrstu dogovora jer i sada poslujemo potpuno transparentno i sa svim mogućim licencama. Spremni smo i da ugradimo tahografe – naglašava Savo Tošić iz ove kompanije, te dodaje da se građani odlučuju pre za kombi nego za autobus zbog udobnosti i kraće vožnje – poručuju prevoznici.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • prAlex035

  pre 1757 dana i 7 sati

  Ja se isto slažem sa kolegom iz "Tera travel" da ugradimo u kombi vozila tahoraf. Pa da dalje radimo ispravno i plaćamo porez. U slučaju da se to desi da ugase kombi prevoz ja prelazim na crno. Jedno pitanje kako kombi prevoz radi u Francusku Ćešku Slovačku Grčku i tako dalje glupo je lagati da zaoad nema rešenje za kombi prevoz kad ima. Ja svakih 10 dana idem za Francusku i vidim da i oni rade bez problema. A to da je rizik nije jer ja polazim sa još jedim vozačem. Nadam se da do toga neće doći do gašenja kombi prevoza.

  Oceni komentar:
  0
  3