NOVI ZAKON: Ukidaju se penali za prevremeni odlazak u penziju?

NOVI ZAKON: Ukidaju se penali za prevremeni odlazak u penziju?

Novim zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji bi trebalo da bude usvojen do jula, kazne za odlazak u penziju pre 65. godine trebalo bi da prestanu da važe.

Penali za odlazak u penziju pre 65. rođendana mogli bi biti ukinuti sredinom godine, kada se očekuju izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, izjavio je za "Politiku" Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

- Najavljeno je da će se izmenom postojećeg zakona o PIO, na kome radna grupa radi već duže vreme, prestati s trajnim kažnjavanjem penzionera – kaže on.

Kako navodi "Politika", umesto trajnog umanjenja penzija od 0,34 posto mesečno, predlog SSSS je da kazne ne važe posle 65. godine i da nakon toga penzioneri nastave da primaju punu starosnu penziju. Uprkos činjenici da je Savez samostalnih sindikata Srbije još pre godinu i po dana Socijalno-ekonomskom savetu podneo inicijativu za ukidanje kaznenih poena za odlazak u penziju pre 65. godine, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić i ministar rada Aleksandar Vulin svesrdno podržali ovaj predlog – epilog priče se tek sada nazire, zaključuje beogradski dnevni list.

Naknadno objašnjenje zašto ni do kraja 2017. godine, kada se očekivalo da će ovaj predlog zakona ugledati svetlost dana, jeste da se čekala poslednja revizija aranžmana s MMF-om. Međutim, i to je prošlo. U Ministarstvu rada su nedavno za "Politiku" potvrdili da su "izmene zakona u toku, ali da nisu u potpunosti definisana konkretna rešenja".

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mučenik

  pre 501 dan i 15 sati

  Penzosi, ne grešite dušu, vaša sudbina od 2012. godine je isključivo u rukama i umu ΛV. On je vas ponizio da nema više kud, otima vam dela penzije, a vi ga izglasavate. Zbog toga kriv vam je đavo kada umirete godišnje i po osamdeset hiljade, neki od gladi, jadi i bede, neki od bolesti, a pojedini vrše samoubistvo, jer ne vide način kako da prežive. Jedan ešalon penzosa drži Srbiju u ropstvu i gleda kao neprijatelje penzosa kojima ΛV otima penziju. Osim što ukidaju penale, bojim se, kako su nastrojeni ΛV, njegovi poltroni i klimoglavci, da u isto vreme ukinu i penzije. To će biti spas najvećeg broja penzosa!

  Oceni komentar:
  2
  2
almaško groblje jkp novosadska toplana sahrane dunav servisne informacije novi sad RHMZ raspored sahrana i ispraćaja horoskop isključenja struje horoskopski znaci EPS Novosadska toplana servisne informacije radosne vesti gradsko groblje bez vode betanija bez struje raspored sahrana novi sad elektrovojvodina novorođenčad Miloš Vučević novosadsko porodilište telep bebe porodilište gradonačelnik Miloš Vučević matična knjiga rođenih havarija na vodovodu jkp lisje