NOVI ZAKON: Ukidaju se penali za prevremeni odlazak u penziju?

NOVI ZAKON: Ukidaju se penali za prevremeni odlazak u penziju?

Novim zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji bi trebalo da bude usvojen do jula, kazne za odlazak u penziju pre 65. godine trebalo bi da prestanu da važe.

Penali za odlazak u penziju pre 65. rođendana mogli bi biti ukinuti sredinom godine, kada se očekuju izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, izjavio je za "Politiku" Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

- Najavljeno je da će se izmenom postojećeg zakona o PIO, na kome radna grupa radi već duže vreme, prestati s trajnim kažnjavanjem penzionera – kaže on.

Kako navodi "Politika", umesto trajnog umanjenja penzija od 0,34 posto mesečno, predlog SSSS je da kazne ne važe posle 65. godine i da nakon toga penzioneri nastave da primaju punu starosnu penziju. Uprkos činjenici da je Savez samostalnih sindikata Srbije još pre godinu i po dana Socijalno-ekonomskom savetu podneo inicijativu za ukidanje kaznenih poena za odlazak u penziju pre 65. godine, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić i ministar rada Aleksandar Vulin svesrdno podržali ovaj predlog – epilog priče se tek sada nazire, zaključuje beogradski dnevni list.

Naknadno objašnjenje zašto ni do kraja 2017. godine, kada se očekivalo da će ovaj predlog zakona ugledati svetlost dana, jeste da se čekala poslednja revizija aranžmana s MMF-om. Međutim, i to je prošlo. U Ministarstvu rada su nedavno za "Politiku" potvrdili da su "izmene zakona u toku, ali da nisu u potpunosti definisana konkretna rešenja".

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mučenik

  pre 649 dana i 8 sati

  Penzosi, ne grešite dušu, vaša sudbina od 2012. godine je isključivo u rukama i umu ΛV. On je vas ponizio da nema više kud, otima vam dela penzije, a vi ga izglasavate. Zbog toga kriv vam je đavo kada umirete godišnje i po osamdeset hiljade, neki od gladi, jadi i bede, neki od bolesti, a pojedini vrše samoubistvo, jer ne vide način kako da prežive. Jedan ešalon penzosa drži Srbiju u ropstvu i gleda kao neprijatelje penzosa kojima ΛV otima penziju. Osim što ukidaju penale, bojim se, kako su nastrojeni ΛV, njegovi poltroni i klimoglavci, da u isto vreme ukinu i penzije. To će biti spas najvećeg broja penzosa!

  Oceni komentar:
  2
  3
dnevni horoskop isključenja servisne informacije novi sad astrologija jkp novosadska toplana elektrovojvodina raspored sahrana novi sad isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja isključenja struje novosadsko porodilište jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad Isključenje struje kural bez vode sahrane novi sad zodijak zagađenje bebe betanija magla JKP Vodovod i kanalizacija horoskopski znaci Elektrodistribucija Novi Sad horoskop zagađenje vazduha matičar novi sad sremska kamenica