Novi zakon: Veće zgrade moraće da imaju profesionalne upravitelje?

Novi zakon: Veće zgrade moraće da imaju profesionalne upravitelje?

Javna rasprava povodom Nacrta zakona o stanovanju i održavanju zgrada, čiji je predlagač Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, organizovana je u Skupštini grada s namerom da se približi građanima, pošto se nova zakonska rešenja donose posle 23 godine.

Po rečima diskutanata, inicijativa Ministarstva naišla je na odobravanje prisutnih jer je ta oblast bila na margini društvenog interesovanja, premda Novi Sad treba da bude za ugled drugim gradovima. U njemu, predočeno je, postoji tržište preduzetnika i privrednih društava i javno komunalno preduzeće koje se bavi održavanjem zgrada. Uz to, Novi Sad je i prvi uveo profesionalne zastupnike skupština stanara, koji se sada kao profesionalni upravitelji spominju u Nacrtu.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam Nebojša Janjić rekao je da je Nacrt dobar, posebno zato što je u njemu uočljivo da svojina obavezuje.

– To mora da se zna jer imamo veliki broj devastiranih zgrada koje godinama nisu održavane, što, na sreću, nije slučaj u Novom Sadu, ali u drugim sredinama jeste – kazao je Janjić. – Pohvalno je i to što je Nacrt predvideo da lokalne smaouprave finansijski učestvuju u određenim poslovima sanacije zgrade, što je bitno ukoliko su ti objekti u užem centru grada.

U ime Advokatske komore Vojvodine, Tanja Aleksić je izrazila negodovanje zbog toga što Komora nije učestvovala u izradi regulative, premda je Ministarstvo pravde obećalo da će ubuduće advokati učestvovati u predlaganju zakona. Po njenim rečima, Advokatska komora već piše primedbe, na šta joj je odgovoreno da istovremeno napišu i predloge o tome kako manjkavosti Nacrta otkloniti.

– Zabrinjava nas što u Nacrtu piše da zgrada s 30 stanova mora da ima profesionalnog upravitelja – kazala je Tanja Aleksić. – Zašto se ne prepusti stanarima da između sebe izaberu ko će da vodi računa o zgradi? Nismo saglasni ni s tim da, ako stanari ne izaberu profesionalnog upravitelja u roku od 60 dana, to čini lokalna samouprava uvođenjem prinudnog. U tome vidimo organičavanje slobode upravljanja privatnom imovinom. Smatramo da je za upravitelja, koji istovremeno treba da ima i licencu, nedovljna srednja škola. Po nama, to ne ide jedno s drugim, a posredi je ozbiljan posao.

Predsednica Skupštine stanara u zgradi sa 75 stanova Miljana Vidojević zapitala je kako će, ukoliko se Nacrt zakona o stanovanju i održavanju zgrada usvoji, regulisati izbor izvođača radova.

– Mi smo do sada skupljali ponude od više preduzeća i uzimali najpovoljniju – istakla je Miljana Vidojević. – U gradu imamo preduzeće koje radi 24 časa i ukoliko se usred noći desi havarija, imamo koga da zovemo jer s tom firmom imamo sklopljen ugovor o održavanju.

Ona smatra da je u Nacrtu dato previše pažnje profesionalnim upraviteljima čiji će rad biti plaćen.

– I sada su predsednici skupština stanara plaćeni, ali na dobrovoljnoj osnovi, a sada je to nova obaveza za stanare – primetila je ona.

Direktor preduzeća  „Kućni majstor“ Marko Arsenijević kazao je da zakon mora jasno da odredi šta se podrazumeva pod pojmom hitna intervencija, koji je sada u Nacrtu široko postavljen, te da se jasno definišu i pojmovi tekućeg i investicionog održavanja.

– Zakon mora da razgraniči i pojam zajedničkih instalacija i opreme i privatnih instalacija, koje pripadaju vlasniku posebnog dela zgrade. – To je bitno kod utvrđivanja odgovornosti i uzroka nastanka štete – istakao je Arsenijević.

 

Hitne intervencije

Po rečima Marka Arsenijevića, zakon mora da sadrži i da skupštine stanara obavezno s ovlašćenim i licenciranim preduzećima sklapaju ugovore o obavljanju hitnih intervencija i tekućeg održavanja, kao i koje elemente taj ugovor mora da sadrži.

– Praktični primeri, kao što je zaglavljivanje liftova, pucanje vodovodne cevi, nestanak struje... U kasnim satima nameću te obaveze. Na primer, postoji Pravilnik o bezbednosti liftova, koji propisuje obaveze mesečnog srevisera s tačno određenim poslom servisera – kazao je Arsenijević.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Novosađanin

  pre 2040 dana i 8 sati

  Moram da kažem svoj slučaj koji imam u zgradi, a gde sam vlasnik stana. U zgradu je doveden profesionalni predsednik ili kako ovde kažu upravnik zgrade. Sitacija u zgradi je katastrofalna. Olajavaju se komšije, za donošenje odluka se ne sakuplja saglasnost stanara, povećavaju se nameti, ništa se ne radi. Jedan opšti haos i rasulo. Tako da moja iskustva nimalo nisu pozitivna po ovom pitanju. Nikom ne bih preporučio da angažuje profesionalnog predsednika, pogotovo ne iz agencije Home Unity iz Novog Sada. Prema tome, rad koji sam video od ovih dotičnih profesionalaca, mogu da kažem da je ovo sudeći po tom radu, zakon na veliku štetu građana. Zato poštovani sugrađani use i u svoje kljuse, što bi se reklo. Nemojte dozvoliti da vam se dovede nekakav proluškolovani kadar, koji će odlučivati o vašoj sudbini, nabijati vam namete ne konsultujući vas ni za kakve radove i odluke u zgradi...

  Oceni komentar:
  1
  10
 • Slobo

  pre 1876 dana i 16 sati

  Srpska posla.....
  U celom svetu funkcionise sistem profesionalnih upravitelja, samo kod nas ne.Zato sto je ovo do sada bilo dobro nam zgrade izgledaju kao ruine a naselja kao u filmovima o apokalipsama.Ljudi su takvi kakvi su i dok im se ne udari po dzepu promena nema a ko nema da plati ne treba ni da bude vlasnik stana.

  Oceni komentar:
  1
  1