Novi Žan Mone modul na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu

Novi Žan Mone modul na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu

Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu se po drugi put u poslednjih pet godina našao u grupi renomiranih svetskih univerziteta koji sprovode Žan Mone aktivnosti.

U pitanju su aktivnosti koje su deo Erazmus + programa Evropske unije i imaju za cilj promovisanje visokih standarda u nastavi i istraživanju u oblasti studija Evropske unije. Ove godine Univerzitet Privredna akademija je konkurisao za Žan Mone modul sa temom "Primena vrednosti Evropske unije u politikama država kandidata". Odlukom Evropske izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelnu politiku i kulturu projekat Univerziteta Privredna akademija je prihvaćen za finansiranje.

Izuzetno smo ponosni na činjenicu da je u velikoj konkurenciji renomiranih evropskih i svetskih univerziteta predlog projekta dobio visoke ocene i da je rangiran na 32. mestu od ukupno 240 izabranih Žan Mone aktivnosti. Tako se Univerzitet Privredna akademija našao ispred univerziteta sa prostora bivše SFRJ i Zapadnog Balkana što je velika čast, ali i obaveza – navodi se u saopštenju ovog Univerziteta.

Žan Mone modul "Primena vrednosti Evropske unije u politikama država kandidata" obuhvata kraće nastavne programe u oblasti studija Evropske unije koji su posebno usmereni na podizanje svesti o važnosti poštovanja osnovnih evropskih vrednosti: ljudskih prava, uključujući i manjinska prava, ljudskog dostojanstva, demokratije, vladavine prava, jednakosti i slobode. Navedene vrednosti zajedničke su svim državama članicama EU i predstavljaju osnovni politički uslov za ulazak trećih država u članstvo Evropske unije.

Jedan od ciljeva ovog modula jeste da podstakne dijalog između akademske zajednice i donosioca političkih odluka kako bi se identifikovali i otklonili osnovni problemi u poštovanju evropskih vrednosti i tako ubrzao proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Projekat traje tri godine (2020–2023.) i u tom periodu će biti izvedeno šest specijalističkih kurseva, jedan seminar, dve studentske debate na temu primene evropskih vrednosti, istraživački projekat i završni okrugli sto. Rezultati projekta će biti objavljeni u posebnoj publikaciji. Predviđene nastavne aktivnosti imaju multidisciplinarni karakter i odose se na pravne i ekonomske aspekte zajedničkih evropskih vrednosti i njihov značaj za proces pristupanja Srbije EU.

Specijalistički kursevi su besplatni i otvoreni za studente svih nivoa studija Univerziteta Privredna akademija. Posebni kursevi i seminari će biti organizovani za mlade pravnike (sudijske i advokatske pripravnike, pripravnike u tužilaštvima, kancelariji Pokrajinskog ombudsmana i dr.), kao i za zaposlene u medijima. Nastavne aktivnosti vodiće prof. dr Jelena Vapa Tankosić, doc. dr Marijana Mladenov i prof. dr Vladimir Medović. Rukovodilac projekta je prof. dr Vladimir Medović.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan