Novi Zeland eliminisao korona virus

Novi Zeland eliminisao korona virus

Novozelandska premijerka Jasinda Ardern izjavila je danas da je uspešno zaustavljeno širenje virusa Kovid-19 u zemlji, odnosno da je virus "trenutno eliminisan".

Ona je to izjavila nakon što u toj zemlji nije zabeležen nijedan novi slučaj. Međutim, stručnjaci upozoravaju da to ne znači i potpuni kraj oboljevanja, prenosi BBC.

Ta vest pojavila se par sati pre nego što će ta zemlja ukinuti najviši nivo društvenih restrikcija.

Od utorka ponovo će početi da rade neki neesencijalni biznisi, a zdravstvene i obrazovne aktivnosti će biti nastavljene, iako će se od ljudi i dalje tražiti da ostanu u kućama sve vreme i izbegavaju socijalne kontakte.

Na Novom Zelandu do sada je potvrđeno 1.500 slučajeva oboljevanja i 19 smrtnih slučajeva.

– Pokrećemo ekonomiju, ali ne otvaramo društveni život. Dobili smo bitku, ali moramo da ostanemo oprezni – rekla je premijerka.

Kako je pojasnila, brojevi posljednjih dana pokazuju da je Novi Zeland ostvario svoj cilj i eliminisao korona virus, međutim, to ne znači da neće biti novih slučajeva, već da će njihov broj biti mali i lako kontrolisan.

Ardernova je kazala da bi Novi Zeland imao više od 1.000 novozaraženih svakog dana da nije na vreme uveo restrikcije.

Restrikcije predviđaju okupljanje u malom grupama, odnosno s porodicom i prijateljima uz poštovanje razmaka od dva metra, masovna okupljanja su i dalje zabranjena, a šoping centri zatvoreni, kao i škole i granice.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Friksos

  pre 214 dana i 10 sati

  Nije ga nikada ni bilo. Samo jedan izmisljeni scenario za socio-biolosko-eticki eksperiment.

  Oceni komentar:
  2
  0