Novinar Dušan Šijački dobio bistu u centru Futoga

Novinar Dušan Šijački dobio bistu u centru Futoga

Bista istaknutom novinaru, publicisti i književniku Dušanu Šijačkom postavljena je u centru Futoga, gde je i rođen, i to na inicijativu Društva novinara Vojvodine, javljaju iz Kabineta Gradonačelnika Novog Sada.

Delo vajara dr Vladimira Jokanovića otkrio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a prisutnima na su se obratili novinar i foto-reporter Borivoj Mirosavljević i predsednik Društva novinara Vojvodine Petar Кočić.

Kako se dalje navodi u saopštenju, Društvo novinara Vojvodine tokom ove i prethodne decenije realizovalo je niz aktivnosti u cilju reafirmacije ličnosti Dušana Šijačkog, a sve je počelo u nedeljnom broju ''Dnevnika'' 2005. godine, kada je objavljen tekst pod naslovom ''Balkanski rat'' Dušana Šijačkog. Mnogi čitaoci su tada prvi put saznali nešto više o zaboravljenom novinaru, dobrovoljcu u Balkanskim ratovima, ratnom izveštaču i dopisniku naših listova iz Ženeve, Pariza, Njujorka.

- Otkrivanjem biste Dušanu Šijačkom ispravljamo istorijsku nepravdu koja je obeležila jedan period naše države, kada smo se olako odricali sinova i kćeri našeg naroda, zaboravljali sve što su učinili, pa čak i proganjali one koji su slobodno mislili i govorili i bili na braniku otadžbine kada je bilo najteže. Čitajući biografske podatke velikana srspkog novinarstva, saznao sam da je bio na najtežim mestima u najtežim okolnostima. Nažalost, vraćeno mu je tako što je gotovo proteran i sve mu je oduzeto. Iz njegovog dela mnogi mladi niovinari mogu da nauče, a danas imamo priliku da ispravimo nepravdu koja mu je učinjena. Borba naših predaka za prisajedinjenje Vojvodine Кraljevini Srbiji je bila konstantna i sa ličnim žrtvama što je za svako poštovanje – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević, a prenosi njegov kabinet.


Prema rečima Petra Кočića, Društvo novinara Vojvodine, kao najstarije novinarsko udruženje u Pokrajini, već nekoliko godina nastoji da postavi obeležje znamenitom Futožaninu, a to čine 60 godina nakon njegove smrti i o stotoj godišnjici prisajedinjenja Vojovodine Кraljevini Srbiji.

- Društvo sebe smatra nastavljačem ideja naših predaka, među kojima Dušan Šijački ima posebno mesto. Njihova zajednička stremljenja su bili sloboda, nacionalno jedinstvo i demokratija, i oni su javnom rečju doprineli da danas živimo u Vojvodini kao rezultatu upravo tih stremljenja – naglasio je Кočić i zahvalio se gradonačelniku Vučeviću na pomoći da bista konačno osvane u Futogu, kaže se u saopštenju. 

DUŠAN ŠIJAČKI rođen je u Futogu 11. marta 1882. godine, a školovao se u Beogradu. Кao gimnazijalac od 1897. godine je počeo da se bavi novinarstvom u "Socijaldemokratiji" i Skerlićevim "Radničkim novinama", kao i u šaljivom listu "Šilo". Radio je kao novinar u više novina, a sa braćom Stevanom i Gavrilom je osnivač Radničke umetničke grupe "Abrašević" u Beogradu. U januaru 1913. godine osnovao je i "Balkanske novine", prvi srpski tabloid.

 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp lisje Isključenje struje elektrovojvodina Republički hidrometeorološki zavod Dom zdravlja Novi Sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević JKP Vodovod i kanalizacija jkp novosadska toplana raspored sahrana i ispraćaja isključenje vode novosađani Dom zdravlja Hitna pomoć novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje sahrane novi sad bez struje bez grejanja horoskopski znaci dnevni horoskop servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad bez vode betanija horoskop novorođenčad policija istraživanje bebe