Novinar Dušan Šijački dobio bistu u centru Futoga

Novinar Dušan Šijački dobio bistu u centru Futoga

Bista istaknutom novinaru, publicisti i književniku Dušanu Šijačkom postavljena je u centru Futoga, gde je i rođen, i to na inicijativu Društva novinara Vojvodine, javljaju iz Kabineta Gradonačelnika Novog Sada.

Delo vajara dr Vladimira Jokanovića otkrio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a prisutnima na su se obratili novinar i foto-reporter Borivoj Mirosavljević i predsednik Društva novinara Vojvodine Petar Кočić.

Kako se dalje navodi u saopštenju, Društvo novinara Vojvodine tokom ove i prethodne decenije realizovalo je niz aktivnosti u cilju reafirmacije ličnosti Dušana Šijačkog, a sve je počelo u nedeljnom broju ''Dnevnika'' 2005. godine, kada je objavljen tekst pod naslovom ''Balkanski rat'' Dušana Šijačkog. Mnogi čitaoci su tada prvi put saznali nešto više o zaboravljenom novinaru, dobrovoljcu u Balkanskim ratovima, ratnom izveštaču i dopisniku naših listova iz Ženeve, Pariza, Njujorka.

- Otkrivanjem biste Dušanu Šijačkom ispravljamo istorijsku nepravdu koja je obeležila jedan period naše države, kada smo se olako odricali sinova i kćeri našeg naroda, zaboravljali sve što su učinili, pa čak i proganjali one koji su slobodno mislili i govorili i bili na braniku otadžbine kada je bilo najteže. Čitajući biografske podatke velikana srspkog novinarstva, saznao sam da je bio na najtežim mestima u najtežim okolnostima. Nažalost, vraćeno mu je tako što je gotovo proteran i sve mu je oduzeto. Iz njegovog dela mnogi mladi niovinari mogu da nauče, a danas imamo priliku da ispravimo nepravdu koja mu je učinjena. Borba naših predaka za prisajedinjenje Vojvodine Кraljevini Srbiji je bila konstantna i sa ličnim žrtvama što je za svako poštovanje – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević, a prenosi njegov kabinet.


Prema rečima Petra Кočića, Društvo novinara Vojvodine, kao najstarije novinarsko udruženje u Pokrajini, već nekoliko godina nastoji da postavi obeležje znamenitom Futožaninu, a to čine 60 godina nakon njegove smrti i o stotoj godišnjici prisajedinjenja Vojovodine Кraljevini Srbiji.

- Društvo sebe smatra nastavljačem ideja naših predaka, među kojima Dušan Šijački ima posebno mesto. Njihova zajednička stremljenja su bili sloboda, nacionalno jedinstvo i demokratija, i oni su javnom rečju doprineli da danas živimo u Vojvodini kao rezultatu upravo tih stremljenja – naglasio je Кočić i zahvalio se gradonačelniku Vučeviću na pomoći da bista konačno osvane u Futogu, kaže se u saopštenju. 

DUŠAN ŠIJAČKI rođen je u Futogu 11. marta 1882. godine, a školovao se u Beogradu. Кao gimnazijalac od 1897. godine je počeo da se bavi novinarstvom u "Socijaldemokratiji" i Skerlićevim "Radničkim novinama", kao i u šaljivom listu "Šilo". Radio je kao novinar u više novina, a sa braćom Stevanom i Gavrilom je osnivač Radničke umetničke grupe "Abrašević" u Beogradu. U januaru 1913. godine osnovao je i "Balkanske novine", prvi srpski tabloid.

 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan