Novinarka RTV dala otkaz zbog cenzure

Novinarka RTV dala otkaz zbog cenzure

Sanja Kljajić, jedna od liderki Pokreta Podrži RTV, podnela je danas rukovodstvu pokrajinske medijske kuće zahtev za raskid radnog odnosa navodeći da to čini zbog "cenzure" koja se, prema njenim rečima, na RTV sprovodi u poslednja tri meseca.

- Poslednja kap koja je prelila čašu je cenzurisanje priloga o radničkim pravima. Prvo su mi tražili da uradim prilog o tome kako posla u Srbiji ima, ali ljudi neće rade. Rekla sam da ne mogu da uradim takav prilog i predložila sam da umesto toga uradim zbirnu temu o kršenju radničkih i ljudskih prava u fabrikama koje su otvorili strani investitori uz izdašnu pomoc države. Urednica se složila s tim, ali prilog nije emitovan, kazala je Sanja Kljajić novinarima.

Prema njenim rečima, prilog ne samo da nije emitovan, već svega dva sata kasnije nije bilo ni traga od teksta i potpisa za emitovanje, "što znači da je neko to morao namerno da obriše, kako nikome ne bi palo na pamet da takvu priču emituje".

- Tražila sam objašnjenje, ali je ono izostalo kao i svakog puta do sada. Tada mi je postalo definitivno jasno da na RTV-u zaista više ne može da se govori o bilo čemu što bi iole moglo da naruši sliku o blagostanju koju vladajuća elita servira. Ne pristajem da učestvujem u takvom programu i zato odlazim iz RTV-a, kazala je Kljajić.

Ona je dodala da to ne znači da će "staviti tačku" na borbu za javni servis i slobodu medija, jer kako je navela, RTV iz dana u dan samo potvrđuje tvrdnje Pokreta Podrži RTV o urušavanju programa.

- Mi taj program i dalje finansiramo i imamo pravo da zahtevamo da nam polažu račune, jer RTV je vlasništvo nas građana, a ne politički podobnih pojedinaca, izjavila je Kljajić.

U zahtevu za sporazumni prestanak radnog odnosa, u koji je Beta imala uvid, novinarka je navela da raskid radnog odnosa zahteva "zbog cenzure koja se već tri meseca sprovodi u Informativnoj redakciji RTV-a", a koja je nastupila nakon što je Upravni odbor početkom maja "nezakonito smenio" direktora programa Slobodana Arežinu, a potom i 14 urednika i voditelja dnevnih informativnih emisija.

Ostatak vesti pročitajte na sajtu RTV. 

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode radosne vesti lisje Isključenje struje groblje novosadsko porodilište servisne informacije novi sad Spens novorođenčad betanija almaško groblje isključenja struje sahrane novi sad sahrane elektrovojvodina Fruška gora gradsko groblje bez struje raspored sahrana novi sad servisne informacije bebe Daško i Mlađa havarija na vodovodu opens 2019 JKP Vodovod i kanalizacija Elektrodistribucija Novi Sad OK Vojvodina hrana jkp lisje epk 2021