NOVINARSKA UDRUŽENJA: Novac građana dodeljuje se režimskim glasilima

NOVINARSKA UDRUŽENJA: Novac građana dodeljuje se režimskim glasilima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su da Grad Novi Sad već treću godinu zaredom krši Zakon o javnom informisanju i "ismeva projektno finansiranje" finansirajući dnevne listove Informer i Srpski Telegraf.

"Skoro celokupan za tu priliku izdvojen novac građana dodeljuje režimskim glasilima, među kojima su i oni koji kontinuirano i sistematski krše novinarski kodeks", tvrde NUNS i NDNV.

Kako "N1" prenosi, NUNS i NDNV tvrde da je komisija ove godine milion dinara dodelila listu Informer, a Srpskom telegrafu 900 hiljada dinara.

"Podsećamo da je jedan od najvažnijih kriterijuma za dodelu sredstava za medijske projekte od javnog interesa upravo poštovanje Kodeksa novinara Srbije", navode NUNS i NDNV i dodaju da su "ova dva lista, prema istraživanju Saveta za štampu, šampioni u njegovom kršenju i gaženju".

Udruženja navode da je portal brif.rs dobio 4,5 miliona dinara i dodaju da je ovaj medij dobio ogromne iznose i na drugim konkursima u vojvođanskim lokalnim samoupravama.

Prema stavu NUNS i NDNV, "ovo su samo neki od najindikativnijih primera trošenja sredstava građana suprotno javnom interesu, odnosno partijske distribucije novca na novosadskom konkursu".

Novac za medijske projekte dobila je i Srpska pravoslavna crkva, saopštavaju NUNS i NDNV, ali i brojne stručnoj javnosti nepoznate firme i organizacije.

NUNS i NDNV pozivaju medije koji su oštećeni na ovom konkursu da iskoriste zakonska prava i pokušaju da kroz upravni postupak ostvare svoja ugrožena prava.

"Nažalost, Novi Sad nije izuzetak. U skoro svim lokalnim samoupravama, kao i na pokrajinskom nivou, novac građana se dodeljuje režimskim medijima", konstatuju NUNS i NDNV.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

uhapšen diler obeležavanje novosadske racije Novosadska racija horoskop servisne informacije gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bez vode izmena trase autobusa servisne informacije novi sad isključenja struje elektrovojvodina jkp lisje raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište dnevni horoskop zodijak klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad bebe zdravlje vlada srbije korona virus sahrane novi sad raspored sahrana novi sad saveti astrologija betanija JGSP "Novi Sad"