NOVINARSKA UDRUŽENJA: RTV nastavlja s ponižavanjem novinara i građana

NOVINARSKA UDRUŽENJA: RTV nastavlja s ponižavanjem novinara i građana

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su danas da se na Radio-televiziji Vojvodine nastavljaju procesi koji ponižavaju novinare, novinarsku profesiju i građane, dok ta medijska kuća, ni deset meseci od raspisivanja konkursa nema izabranog direktora programa i glavnog i odgovornog urednika.

- Dok rezultati monitoringa pokazuju da se RTV nedvosmisleno pretvorio u instrument vladajuće političke garniture koja je u informativnim emisijama zastupljena sa čak 89 odsto, ovaj javni medijski servis je još u v. d. stanju, zbog odugovlačenja sa izborom programskog direktora i glavnog i odgovornog urednika – naveli su NUNS i NDNV u saopštenju.

Ta dva udruženja novinara su najavila da će predati pritužbi zaštitniku građana, jer je reč o nedonošenju odluke o izboru u razumnom roku, što je u suprotnosti sa principima dobre uprave, načelima zakonitosti, celishodnosti i efikasnosti.

NUNS i NDNV su još naveli da, nakon "političkih, postizbornih čistki" na RTV-u u maju prošle godine, kada su smenjeni direktor programa i 14 urednika i novinara, pokrajinski javni medijski servis u međuvremenu nije produžio ugovor sa 22 honorarna saradnika, a dve novinarke su zbog cenzure dale otkaz.

Više od stotinu zaposlenih prošle godine je ostalo bez ugovora o radu na određeno, pa su potom tri meseca bili angažovani na lizing preko agencije za zapošljavanje, da bi potom u februaru bili angažovani kao honorarni saradnici, dok RTV istovremeno organizuje audicije za prijem novih "televizijskih lica", naveli su NUNS i NDNV.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan