Novine u srednjim školama od septembra sledeće godine

Novine u srednjim školama od septembra sledeće godine

U idućoj školskoj godini počinje uvođenje novih predmeta u srednje škole, novine prvo u uvodnom razredu gimnazija. Đaci će u prvom i trećem razredu dobiti priliku da odluče koje će izborne programe pohađati.

Gimnazijaci će, prema novim planovima i programima, na časovima moći da uče o geopolitici, dizajnu, biznisu, medicinskim naukama, savremenim tehnologijama, metodama naučnog rada... Ovo je samo deo novih izbornih predmeta i programa koji će biti uvedeni u reformisane gimnazije. Novine će od septembra biti uvedene za učenike prvog razreda, a naredne tri godine nove sadržaje dobijaće drugi, treći i na kraju i četvrti razred.

Radna grupa za izradu smernica razvoja opšteg srednjeg obrazovanja i vaspitanja usvojila je planove nastave i učenja za opšti, društveno-jezički i prirodno-matematički tip gimnazija. Nedeljni broj časova za đake biće povećan, a učenici će osim teorijskih imati i praktične časove.

- Nedeljni broj časova, zbog uvođenja novih izbornih programa, biće blago povećan, ali naši učenici i dalje će biti manje opterećeni od vršnjaka u većini evropskih država – kaže za "Večernje novosti" Biljana Stojanović iz Ministarstva prosvete. - Novi izborni programi su interdisciplinarnog karaktera, pa će nastavnici postojećih predmeta proći obuke kako bi mogli da predaju i te programe.

Kako je ranije "Večernjim novostima" najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, programe poput ekonomije i biznisa moći će da predaju nastavnici iz srednjih ekonomskih škola, koji su izgubili deo fonda časova.

Učenici će na početku prvog razreda birati izborne programe, a u ponudi će imati predmete: Jezik, mediji i kultura; Pojedinac, grupa i društvo; Zdravlje i sport; Obrazovanje za održivi razvoj; Primenjene nauke i Umetnost i dizajn.

Škola je dužna da učenicima prvog razreda ponudi, pored obaveznih izbornih programa, najmanje četiri izborna programa, a oni moraju da izaberu dva. U drugom razredu učenicima se omogućava da promene izabrani program. Kada na početku trećeg razreda izaberu izborne programe, neće moći da ih promene do kraja školovanja.

U trećem razredu škola nudi učenicima pet izbornih programa: Obrazovanje za održivi razvoj; Umetnost i dizajn; Primenjene nauke 1 (za usmerenje ka medicinskim naukama); Primenjene nauke 2 (za usmerenje ka tehničkim naukama); Osnovi geopolitike; Ekonomija i biznis; Religije i civilizacija; Metodologija naučnog istraživanja i Savremene tehnologije. Od toga se odlučuju za dva.

Neke programe moći će da uče sve četiri godine. Svi obavezni predmeti ostaju, a učenici će i dalje pohađati Versku nastavu ili Građansko vaspitanje sva četiri razreda.

U Ministarstvu kažu da su reforme rađene prema Strategiji obrazovanja, koja predviđa i veći broj učenika u gimnazijama.

- Novi programi zasnovani su na ishodima učenja i usmereni su na razvoj kompetencija učenika. Osim teorijskih znanja, oni će na časovima vežbi usavršavati i veštine – kaže sagovornica "Večernjih novosti".

NEKOLIKO KORAKA DO REFORME: Sledeći korak treba da načini Zavod za unapređivanje kvaliteta obrazovanja, čiji posao je izrada nastavnih planova i programa za sve nove programe i za sva tri tipa gimnazije: prirodno-matematički, društveno-jezički i opšti. O planovima i programima izjašnjavaće se i Nacionalni prosvetni savet, ali njihovo mišljenje više nije obavezujuće. Ministar daje poslednju reč.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan