Novine u srednjim školama od septembra sledeće godine

Novine u srednjim školama od septembra sledeće godine

U idućoj školskoj godini počinje uvođenje novih predmeta u srednje škole, novine prvo u uvodnom razredu gimnazija. Đaci će u prvom i trećem razredu dobiti priliku da odluče koje će izborne programe pohađati.

Gimnazijaci će, prema novim planovima i programima, na časovima moći da uče o geopolitici, dizajnu, biznisu, medicinskim naukama, savremenim tehnologijama, metodama naučnog rada... Ovo je samo deo novih izbornih predmeta i programa koji će biti uvedeni u reformisane gimnazije. Novine će od septembra biti uvedene za učenike prvog razreda, a naredne tri godine nove sadržaje dobijaće drugi, treći i na kraju i četvrti razred.

Radna grupa za izradu smernica razvoja opšteg srednjeg obrazovanja i vaspitanja usvojila je planove nastave i učenja za opšti, društveno-jezički i prirodno-matematički tip gimnazija. Nedeljni broj časova za đake biće povećan, a učenici će osim teorijskih imati i praktične časove.

- Nedeljni broj časova, zbog uvođenja novih izbornih programa, biće blago povećan, ali naši učenici i dalje će biti manje opterećeni od vršnjaka u većini evropskih država – kaže za "Večernje novosti" Biljana Stojanović iz Ministarstva prosvete. - Novi izborni programi su interdisciplinarnog karaktera, pa će nastavnici postojećih predmeta proći obuke kako bi mogli da predaju i te programe.

Kako je ranije "Večernjim novostima" najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, programe poput ekonomije i biznisa moći će da predaju nastavnici iz srednjih ekonomskih škola, koji su izgubili deo fonda časova.

Učenici će na početku prvog razreda birati izborne programe, a u ponudi će imati predmete: Jezik, mediji i kultura; Pojedinac, grupa i društvo; Zdravlje i sport; Obrazovanje za održivi razvoj; Primenjene nauke i Umetnost i dizajn.

Škola je dužna da učenicima prvog razreda ponudi, pored obaveznih izbornih programa, najmanje četiri izborna programa, a oni moraju da izaberu dva. U drugom razredu učenicima se omogućava da promene izabrani program. Kada na početku trećeg razreda izaberu izborne programe, neće moći da ih promene do kraja školovanja.

U trećem razredu škola nudi učenicima pet izbornih programa: Obrazovanje za održivi razvoj; Umetnost i dizajn; Primenjene nauke 1 (za usmerenje ka medicinskim naukama); Primenjene nauke 2 (za usmerenje ka tehničkim naukama); Osnovi geopolitike; Ekonomija i biznis; Religije i civilizacija; Metodologija naučnog istraživanja i Savremene tehnologije. Od toga se odlučuju za dva.

Neke programe moći će da uče sve četiri godine. Svi obavezni predmeti ostaju, a učenici će i dalje pohađati Versku nastavu ili Građansko vaspitanje sva četiri razreda.

U Ministarstvu kažu da su reforme rađene prema Strategiji obrazovanja, koja predviđa i veći broj učenika u gimnazijama.

- Novi programi zasnovani su na ishodima učenja i usmereni su na razvoj kompetencija učenika. Osim teorijskih znanja, oni će na časovima vežbi usavršavati i veštine – kaže sagovornica "Večernjih novosti".

NEKOLIKO KORAKA DO REFORME: Sledeći korak treba da načini Zavod za unapređivanje kvaliteta obrazovanja, čiji posao je izrada nastavnih planova i programa za sve nove programe i za sva tri tipa gimnazije: prirodno-matematički, društveno-jezički i opšti. O planovima i programima izjašnjavaće se i Nacionalni prosvetni savet, ali njihovo mišljenje više nije obavezujuće. Ministar daje poslednju reč.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe isključenje vode bez vode korona virus bez struje raspored sahrana novi sad novorođenčad jkp lisje Novosadska racija raspored sahrana i ispraćaja zodijak klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane novi sad servisne informacije novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević elektrovojvodina betanija uhapšen diler dnevni horoskop Isključenje struje horoskop zdravlje vlada srbije obeležavanje novosadske racije JKP Vodovod i kanalizacija izmena trase autobusa novosadsko porodilište isključenja struje JGSP "Novi Sad" astrologija