Novine u Zakonu: Kada poreski inspektori mogu da zabrane rad preduzeća?

Novine u Zakonu: Kada poreski inspektori mogu da zabrane rad preduzeća?

Poreska uprava Srbije saopštila je da će, primenom novina u Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, poreski inspektori imati mogućnost da u toku kontrole poreskom obvezniku zabrane delatnost u trajanju do godinu dana.

Ova mera će biti izrečena ukoliko poreski obveznik obavlja posao tako da robu i usluge ne prati verodostojna dokumentacija od značaja za utvrđivanje poreza, izbegava utvrđivanje i plaćanje poreza tako što ne uplaćuje dnevni pazar i izbegava utvrđivanje i plaćanje poreza angažovanjem neprijavljenih radnika.  

Zabrana rada do godinu dana sleduje i u slučaju kada poreski obveznik promet od prodaje roba ili pružanja usluga ne registruje preko fiskalne kase ili na drugi zakonom propisan način i ako priređuje igre bez prethodno pribavljenog mišljenja Ministarstva finansija.  

Ukoliko je u postupku kontrole poslovanja određenog poreskog obveznika nepravilnost utvrđena prvi put zabrana rada izriče se u trajanju do 15 dana, za nepravilnost koja je utvrđena drugi put ta kazna je na rok do 90 dana, a u trajanju do jedne godine ako poreski inspektori utvrde nepravilnost treći put, prenosi portal N1.

Zabrana obavljanja delatnosti izriče se za nepravilnosti utvrđene u periodu od 24 meseca od prve otkrivene nepravilnosti u postupku kontrole.  

Ove mere primenjivaće se na napravilnosti utvrđene rešenjem u postupcima poreskih kontrola donetih od 28. aprila kada su stupile na snagu izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane novorođenčad bebe havarija na vodovodu porodilište bez struje isključenja struje matična knjiga rođenih bez vode raspored sahrana i ispraćaja JGSP "Novi Sad" centralno groblje u Futogu gradsko groblje betanija RHMZ novosadsko porodilište servisne informacije almaško groblje horoskop dunav EPS jkp novosadska toplana elektrovojvodina radosne vesti jkp lisje horoskopski znaci servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad štrand novosađani