Novo autentično mesto u gradu: Mazut Craft Beer Shop (FOTO)

Novo autentično mesto u gradu: Mazut Craft Beer Shop (FOTO)

Podmornica ili potpalublje broda? Elisa broda iz XIX veka, škrinja puna blaga, a blago su čepovi piva sa svih meridijana. Čiviluk u obliku periskopa. U dnu podrumskog prostora od 120 metara kvadratnih, zatvor. Pravi zatvor s izuzetno čvrstim rešetkama! Starinsko brodsko zvono za uzbunu kad na red dođe poslednja tura. Manometri, nacrti, okna, lampe, lavirint od ventilacionih creva, iskorišćena bojeva glava ruske rakete „zemlja – zemlja“, sidro... Po opisu bi se reklo da je muzej. I jeste muzej, a ujedno i prodavnica savremenog zanatskog piva. Uživanje za sva čula. To je Mazut Craft Beer Shop! Novo, autentično mesto u Novom Sadu, na koje je ovaj grad dugo čekao.

Na uglu Miletićeve i Ulice Jovana Subotića, preko puta Novosadskog pozorišta, nedavno je otvoren Mazut Craft Beer Shop. Jedinstven i originalan prostor sa stotinama vrsta zanatskih piva iz celog sveta. Vlasnik Savo Vujović kaže da je ovaj lokal i koncept nadogradnja na Mazut pub koji je otvorio pre dve godine.

U pubu više nije bilo mesta za nova piva, a nudimo oko 200 vrsta. Rodila se ideja da otvorim shop, gde će moći da se konzumira pivo po pristupačnijim cenama nego u pubu, ali i prodaje.

Poenta je da su to piva malih pivara koja se ne mogu kupiti u marketima. Trenutno smo najveći shop u Srbiji i pritom nigde nema ovakvog koncepta. Nigde u svetu ne mogu da se kupe ova piva po tim cenama. Napolju je sve mnogo skuplje. Reakcije gostiju su fenomalne. Turisti se redovno  slikaju i šalju fotografije prijateljima kod kuće. S obzirom da je ovo specijalizovana prodavnica alkoholnih pića, pivo će uvek biti osnova, ali širićemo ponudi sa vinima, isključivo malih vinara kao i neobičnim žestokim pićima kao što je japanski viski – rekao je Savo.

Postoje dva ulaza u ovaj neverovatni pivski svet. Na jednom je platforma za bicikl, kako bi ga lako ugurali i parkirali na kuku dok uživate u ukusima. Savo objašnjava da je sređivanje trajalo 10 meseci i da je od početka znao kakav enterijer želi.

- Svaki dan sam tuda prolazio i primetio da lokal zvrji prazan. Niko nije hteo da otvori ugostiteljski objekat kad nema parking i baštu. Odmah sam znao šta želim. Nalazi se na raskrsnici, sve bruji od saobraćaja i gužve. Prava lokacija za urbanu priču. Kupovali smo stvari za lokal svuda, u starim fabrikama, na vojnim otpadima, od ljudi koji prodaju antikvitete. Okna postoje na zidovima. Neko smatra da je podmornica, dok drugi tvrde da je potpalublje broda. Imamo i zatvor za slepe putnike. Jedni se boje da tu sednu, drugi baš žele, ali političari nikako ne ulaze u taj „čudni“ separe. Najvažnija je atmosfera jer poenta piva jeste druženje. Tako da nije čudno što ima i mladih, stare gospode, parova.

Kod nas isključivo svira rokenrol, funk i soul – objasnio je naš sagovornik. Zanatska piva sa svih meridijana

Savo nam otkriva da je pre 15 godina bio u Belgiji, prvi put probao zanatska piva i odmah ih zavoleo. Sa ushićenjem dečaka vozio je 1.700 kilometara do Novog Sada i dovlačio pun gepek raznorazne pivske poslastice. Onda ni ne čudi što najviše voli belgijska piva, ali kako kaže svako ima favorita bez obzira da li su nemački lageri ili engleski ukusi.

-Ima Novosađana koji se razumeju u piva, znaju šta hoće i uvek žele da probaju nešto novo. Drugi su radoznali da okuse dok su neki samo zbunjeni i to skupoćom. To nije ni čudno kad kod nas zanatska piva tek uzimaju maha, a u Evropi su odavno hit. Zanatsko i industrijsko pivo ne mogu da se porede. To je kao da imate domaću rakiju od voća i fabričku u kojoj se stavljaju arome. Ako je nekom najbitnija količina piva za popiti, onda za njega nije zanatsko pivo. – zaključio je naš sugrađanin.

Zadovoljstvo od 130 do 1.600 dinara                                                                                                  Svako pivo ima svoju priču, a bogami i zanimljivu istoriju, istakao nam je Savo. Probali smo da izdvojimo nekoliko, iako za svaku vrstu i pivaru, naš domaćin može esej da napiše. Tu su piva najstarije domaće male pivare „Krugher i Brent“. Pils od 0,5 litara košta 130 dinara. Belgijsko pivo Gulden draak od 0.75 litara proizvodi se u ograničenim količinama, a specifično je po tome što se drži u burbonskim buradima. Cena u Mazut Craft Beer Shopu mu je 1.600 dinara. Za London porter, Savo kaže da je među tri najbolja portera u svetu. Alkohola ima 5,4%, spakovan u 0,5 litara prodaje se za 400 dinara. Tu su i piva nemačke pivare Weihenstephaner koja se smatra najstarijom jer je komercijalna prodaja zabeležena još 1040 godine. Pažnju privlače i belgijska piva Trappistes rochefort koja su među najstarijim manastirskim pivima. Ima i kiselih piva, što je sad potpuni hit u Evropi.

Autor teksta: Dejan Ignjić

Oceni vest:
23
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Roditelj

  pre 2436 dana i 1 sat

  Kisela piva su mi bljak.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Dorbonamerni

  pre 2436 dana i 1 sat

  Sta si ti pio Igi tokom posete?
  p.s. Daj malo licnog pecata tekstu, imas maste, verujem da bi bilo zanimljivije citati. ;)

  Dorbonamerni

  Oceni komentar:
  0
  3