Novo naselje: U planu izgradnja vrtića, škole i kulturnog centra

Novo naselje: U planu izgradnja vrtića, škole i kulturnog centra

Koncept uređenja Novog naselja, kao stambene zone višeporodičnog stanovanja u kombinaciji sa zelenilom u poluotvorenim blokovima, utvrđen je još na početku formiranja naselja, a to je zadržano i u novom planu, koji je na uvidu do 22. januara.

Na površini od 198,11 hektara urbanisti predlažu gradnju, između ostalog, predškolske ustanove, srednje škole i dve osnovne, centra za usvojenje, sportskog, ali i kulturnog centra, opštegradskih centara i podzemnih garaža, policijske stanice, kao i trafostanice "Novi Sad 5 – Detelinara", prenosi "Dnevnik". 

Predškolska ustanova za oko 300 mališana trebalo bi da se gradi u Ulici Mileve Marić, a u pitanju je jednospratni objekat ukupne površine oko 3.000 kvadratnih metara. Osnovne škole s po dva sprata planirane su u zapadnom i istočnom delu Novog naselja, odnosno u Ulici Momčila Tapavice za oko 800 đaka i nešto veća, za 900 učenika, u bloku ulica Stojana Novakovića, Đorđa Nikšića Johana i Milana Ješića Ibre. U istočnom delu u blizini osnovne škole planirana je i srednja, maksimalnog kapaciteta 1.300 učenika, a na površini od 1,71 hektara predviđena je zgrada s tri sprata.

Dvospratni kompleks centra za porodični smeštaj i usvojenje trebalo bi da se gradi na uglu ulica Braće Dronjak i Seljačkih buna, dok je kulturni centar predviđen na uglu Bate Brkića i Seljačkih buna i taj objekat imaće dva sprata s potkrovljem.

Zbog povoljnog odnosa izgrađenih i zelenih površina, kao i kvalitetnog stambenog fonda, za Novo naselje, odnosno kako je početkom devedesetih godina nazvano – Bistrica, slobodno se može reći da je građeno po meri čoveka. Bez obzira na udaljenost od centra i drugih delova grada, javni gradski saobraćaj zadovoljava potrebe stanovnika, a eventualni nedostatak je parking-prostor pa je planom koji je na uvidu, predviđena izgradnja četiri javne garaže, i to u ulicama Braće Dronjak, Stanoja Stanojevića, zatim na uglu Bulevara Jovana Dučića i Kneza Miloša, kao i u Ulici partizanskih baza.

Osim pomenutih, u planu je gradnja i podzemne garaže uz Bulevar Evrope, odnosno između bulevara i ulica Kornelija Stankovića, Veselina Masleše i Janka Veselinovića, kao i između Bulevara Evrope i Hadži Ruvimove, Veselina Masleše i Janka Veselinovića.

U Ulici Somborska rampa planirana je izgradnja četiri kolovozne trake, dve po smeru, i to na delu između ulica Borislava Pekića i Dragoslava Srejovića. Osim toga, predviđen je i produžetak pomenute ulice, od Dragoslava Srejovića do produžetka Bulevara vojvode Stepe, kao i izgradnja kružne raskrsnice ka Veterniku, na ukrštanju ulica Somborska rampa, Dragoslava Srejovića i planiranog produžetka Bulevara Jovana Dučića. Već je počelo povezivanje Ulice Bate Brkića i Futoškog puta, a predviđeno je i povezivanje Ulice Anđe Ranković s Ulicom Stevana Hristića, kao i Ulice Antona Urbana s produžetkom Bate Brkića. Izgradnja novih saobraćajnica planirana je i u okviru blokova u severoistočnom delu naselja (Milana Ješića Ibre, Radomira Raše Radujkova, Bulevar Evrope i Bulevar vojvode Stepe).

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milan

  pre 1979 dana i 21 sat

  Ajte molim vas, pa nisu ni park raskrcili do kraja izmedju detelinare i naselja.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Mihajlo

  pre 1976 dana i 16 sati

  Ovi planovi postoje odavno. Tamo gde bi trebala da bude srednja skola u istocnom delu je sada (naravno bespravno) izgradjena teniska skola i perionica. Hoce li grad iz budzeta (tj. gradjani) placati "odstetu" vlasniku tih objekata ili ce onaj koji mu je to dozvolio iz svog dzepa dati?

  Oceni komentar:
  0
  2