Novo radno vreme lokala traži i nove navike

Novo radno vreme lokala traži i nove navike

Odluka o novom radnom vremenu lokala u Novom Sadu na snazi je već mesec dana. Nakon njenog uvođenja bilo je dosta negodovanja ugostitelja, ali i građanstva.

Međutim, deluje kao da se prašina slegla i da su ugostitelji i gosti uvideli prednosti takve odluke. Novosađani sa kojima smo razgovarali kažu da skraćivanje radnog vremena i nije toliko loša odluka kakvom se na početku činila, mada i dalje ima onih koji to ne podržavaju.

Tamara radi kao konobar u jednom novosadskom lokalu. Ona kaže da njoj ova promena prija kao radniku, dok se kao gost ipak oseća drugačije.

- Meni ovo odgovara kao konobaru, kako ne bih morala da 'zaglavljujem' nakon radnog vremena. Ali kao gost u nekom lokalu uvek bi bilo lepo da dobijem još jedno piće.

Bojan Nedeljković je frontmen benda Moonshine Aligators i menadžer kluba Lazino Tele. On smatra da je normalno radno vreme do 23 časa radnim danima, s obzirom na to da u njegovom bendu svi rade redovne dnevne poslove.

- Iskren da budem navijao sam da ovo zaživi kao u svim normalnim zemljama. Gomila bendova mi se obraća sa pitanjem 'Jel' možemo da krenemo na vreme?' kako bi stigli kući u neko normalno vreme i sutra otišli na posao. Možda je rano zatvoriti u 23 časa, ali do, recimo, ponoći radnim danom bi bilo sasvim korektno - kaže Bojan.

Jedan od predstavnika Udruženja ugostitelja Branko Koprivica kaže da bi bilo važno zajedno sa Gradom izboriti se da se neke stvari poštuju.

- Smatram da radno vreme nije dobro određeno. Nema razloga da neki lokali rade samo do ponoći ili do tri ujutru. Što se mene tiče, bilo bi sasvim u redu da postoje lokali gde se može izaći i do šest ujutru. Postoji određen procenat građana i turista koji bi želeli i tu priliku. Mi se kao Udruženje ne borimo da se produži radno vreme, to uopšte nije poenta. Poenta je da se odluka revidira, da se na drugi način odredi šta će se tom odlukom postići i zaista, zašto bi Novi Sad bio grad koji ne neguje noćni život nakon 24 ili nakon tri sata - zaključuje Koprivica.

Bojan Nedeljković dodaje da je bitno da mladi promene svoje loše navike, odnosno izlaženje u grad u 11 ili 12 noću.

- Mislim da treba da prođe neko vreme i da se mladi naviknu da ne izlaze u ponoć u grad. Da devojke ne provode vreme u šminkanju i 'cuganju', a momci u nalivanju da bi nakon toga otišli napolje. Ako odeš na svirku i budeš na njoj do kraja, a i dalje ti se cuga onda imaš Kej, gajbe, prodavnice. Naćićeš već sebi neki after. Ali je nenormalno da izlaziš u ponoć radnim danima i da svirke tada počinju - kaže Bojan.

U odluci o radnom vremenu lokala postoji član u kome stoji da Gradsko veće može u vreme festivala ili praznika da produži radno vreme koje je u skladu sa potrebama turističke sezone, što će u Novom Sadu biti za vreme Exit festivala, kada će lokali raditi do tri ujutru. Branko kaže da Udruženje ugostitelja to pozdravlja kao neku vrstu mogućnosti da se utiče na ovu odluku.

- Ali, realno, mislim da to nije rešenje, jer će ti lokali koji budu radili duže praviti buku i neće poštovati javni red i mir i onda ćemo se opet vratiti na staro. Suština je da se studioznije priđe ovom problemu, da se ugostitelji uključe u tu akciju i da se nađu zajednička rešenja. Verujem da nikome nije u cilju da zatvori jedan deo privrede Grada, mislim da je to suludo - rekao je naš sagovornik.

Ono što je sigurno, jeste da će mladi tražiti zabavu i nakon zatvaranja lokala. Nadamo se da je Grad svestan da se njihova potreba za provodom ne može ugasiti tako što će se skratiti radno vreme mesta na koja mogu izaći. Beg će potražiti na Keju, a prethodne godine smo bili svedoci kako je on izgledao nakon omladinskog provoda. 

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan