NOVOGODIŠNJA GROZNICA: Sobe u Novom Sadu rezervišu već u avgustu

NOVOGODIŠNJA GROZNICA: Sobe u Novom Sadu rezervišu već u avgustu

Turisti hotelski smeštaj pred novogodišnje praznike rezervišu još u avgustu, tako da je već sada teško doći do slobodne sobe u Novom Sadu, dok vlasnici ovakvih objekata kažu da posetioci iz država u okruženju i inostranstva posećuju grad, kako zbog manifestacija, ali i zbog cena hrane, pića i prenoćišta koje su i do deset puta niže od onih evropskih.

Hotelski smeštaj rezervišu nešto stariji posetioci, hostele, naravno, uglavnom oni mlađi od 25 godina, a sobe i apartmane naši ljudi koji rade u Nemačkoj, Austriji i Sloveniji.

U pojedinim novosadskim objektima, poput hotela "Novi Sad" kod Železničke stanice, čak je i svečana sala već odavno zakupljena, a gosti iz Bugarske i Slovenije rezervisali su sobe pre pet meseci.

- Tradicionalno svake godine naši kapaciteti u ovo doba su uveliko ispunjeni. Gosti svoje sobe rezervišu pet meseci unapred – kažu u hotelu "Novi Sad".

 


U hostelima mesta ima u sobama sa više kreveta, koje su namenjene većim grupama.

- Privatne sobe su rezervisane u novembru mesecu. Dešavalo nam se prošlih godina da 30. i 31. decembra imamo po 20 poziva dnevno, tako da verujem da će i ove godine biti slična situacija – kaže vlasnik Hostela "City" Igor Erhartič. Po njegovim rečima, većina posetilaca su iz država u okruženju i imaju od 20 do 25 godina.

- Prošle godine umalo nismo ostali bez prenoćišta u Novom Sadu. Bili smo potpuno nespremni jer smo mislili da ćemo sobu naći 30. decembra. Zvali smo više od deset različitih brojeva, nigde nije bilo slobodnih mesta. Na kraju smo prenoćili kod drugarice u stanu, jer nije bilo druge mogućnosti – kaže Dejan Z. iz Čačka koji je s devojkom prošle godine boravio u Novom Sadu.

 


Od onih koji iznajmljuju privatne apartmane, sobe i stanove saznajemo da je ostao jedan manji broj slobodnih mesta, ali da se situacija menja iz minuta u minut. Posetioci svoja mesta rezervišu u septembru i u većini slučajeva je reč o ljudima našeg porekla koji žive i rade u Nemačkoj, Austriji i Sloveniji.

Po mišljenju vlasnika hostela, hotela i drugih vrsta prenoćišta sa kojima smo razgovarali, razlog što se mnogi odlučuju da dođu u Novi Sad jesu cene smeštaja, hrane i pića, koje su i do deset puta niže u odnosu na one evropske.

- Dočekamo mi njih domaćinski i sa rakijom... Istina, dobri smo domaćini, ali su niže cene glavni razlog što sve više njih dolazi u Novi Sad tokom novogodišnjih praznika. Umesto da u Beču plate krevet u hotelu 300 evra, ovde će izdvojiti 30 – kaže jedan od vlasnika privatnih apartmana u Novom Sadu.

 


Prema nekim nezvaničnim izvorima, u prestonici Vojvodine je na raspolaganju više od 4.000 ležaja. Najveći broj noćenja ostvari se upravo tokom Exit festivala, Nove godine i Poljoprivrednog sajma.  

Turistička organizacija Novog Sada realizovala je prošle godine, kako su ranije saopštili, promotivnu kampanju za novogodišnje praznike i doček Nove godine pod nazivom "Zimska fantazija", a koja je izazvala veliku pažnju na društvenim mrežama, ali i putem televizije i radija, najavljujući dešavanja u decembru i januaru.

- Rezultat kampanje, ali i drugih promotivnih aktivnosti, doveli su nas do uspeha, jer su smeštajni kapaciteti već u tom periodu, a naročito početkom 2018. godine beležili rast noćenja. U januaru je ostvaren rast noćenja domaćih i stranih turista od preko 22 odsto, a već u februaru, mesec koji se tradicionalno smatra mesecom sa manje ostvarenim brojem noćenja, u Novom Sadu je ostvareno preko 46 odsto više noćenja domaćih i stranih turista u odnosu na isti mesec prethodne godine – saopštili su u TONS-u.


Novi Sad je, inače, pored Beograda, salaša Vojvodine, Zlatibora i Kopaonika top turistička destinacija u Srbiji kada je reč o broju poseta turista tokom novogodišnjih praznika.

Oceni vest:
8
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sonja

  pre 1644 dana i 1 sat

  Ala lažete. Ko još dolazi u grad koji smrdi prljav i propao .

  Oceni komentar:
  14
  7
 • Kiks

  pre 1643 dana i 11 sati

  Istina hrana je 10 puta ukusnija nego one splacine od hrane i u zapadnoj i u istocnoj evropi i pet puta jeftinija pa ako je to razlog dolaska onda se isplati. Medutim ko danas ide u hotele u Becu i Parizu i placa 300 eura? Evropski drzavljani koriste airbnb pa soba na periferiji i Beca i Pariza moze da se nade za 30eura pa i manje. Dakle ta prica vam ne prolazi

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Jeftini

  pre 1643 dana i 11 sati

  Kako se moze Novi Sad uperedivati sa Becom ili nekom zapadnom metropolom? Novi Sad je jedan dosadan i ucmali grad ali za one koji dolaze iz Cacka i ostalih selendri to je metropola...

  Oceni komentar:
  2
  4