Novom Sadu fale ginekolozi

Novom Sadu fale ginekolozi

Služba za zdravstvenu zaštitu žena kuburi sa nedovoljnim brojem lekara. Izabrani lekar ima između 4.000 i 6.000 pacijentkinja, duplo više od proseka u Srbiji.

Manjak ginekologa u Službi za zdravstvenu zaštitu žena u novosadskim domovima zdravlja, uzrok je što su liste čekanja često neizbežne. Prema propisanom normativu potrebno je 25 ginekologa, a trenutno je uposleno 18. Ovu situaciju otežava zabrana zapošljavanja radnika u javnom sektoru, a problem će, nadaju se, biti ublažen naredne godine kad se očekuje da se troje, od sedmoro ginekologa, vrati sa specijalizacije i pridruži kolegama.

Broj pacijenata, odnosno potpisanih ugovora o izabranom lekaru, predočava dr Ljerka Popov, pomoćnica direktora za zdrastvo u Domu zdravlja "Novi Sad" je između 4.000 i 6.000, što, više nego duplo, premašuje prosek za celu Srbiju u toj oblasti.

- Svaki ginekolog u našim zdravstvenim ustanovama dnevno pregleda i po 40 pacijentkinja - navodi dr Popov za portal Večernje novosti, te dodaje da je novosadski Dom zdravlja po broju preventivnih pregleda, na prvom mestu.

- Letnji meseci su vreme godišnjih odmora, i tada je, razumljivo, manje lekara, ali se hitni slučajevi primaju, ali ostali mogu da sačekaju izabranog lekara.

Činjenica je da postoje "popularni" lekari i oni imaju veći broj pacijenata, pa su svakako zbog toga i opterećeniji. Dešava se da se kod njih čeka i više od mesec dana, ali u Službi za zdravstvenu zaštitu žena uvek imaju i one lekare kod kojih pacijentkinje mogu biti primljene za nekoliko dana.

Dr Ljerka Popov ističe i podatak da u Domu zdravlja "Novi Sad" beleže slab odaziv žena za nacionalni skrining program, i da je to ozbiljan problem. Po podacima ove zdravstvene ustanove, od ukupnog broja žena koje zakažu skrining grlića materice, na pregled dođe samo njih oko 50 odsto.

O tome svedoči i podatak o akciji u okviru Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice, kad je pregledano svega 40 žena!

Citološka laboratorija - Ginekologiju uopšte i Citološku laboratoriju, sa svojim potencijalom, opremom i učinkom, Kancelarija za nacionalni skrining Instituta za javno zdravlje "Batut", proglasila je za najbolju laboratoriju tog tipa u Srbiji. Kao deo donacije EU radi daljeg sprovođenja nacionalnog skrininga, dobili su najsavremeniju opremu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe isključenja struje crna hronika mup novi sad horoskop novosadsko porodilište dnevni horoskop sahrane novi sad novosađani gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje RHMZ vremenska prognoza novi sad Isključenje struje horoskopski znaci novorođenčad raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija matičar novi sad novosadska policija isključenje vode bez struje servisne informacije novi sad Republički hidrometeorološki zavod policija betanija Vreme u Novom Sadu klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode