Novom Sadu priznanje u oblasti podrške osobama sa invaliditetom

Novom Sadu priznanje u oblasti podrške osobama sa invaliditetom

Grad Novi Sad dobio je Globalno priznanje 2019. godine za inovativnu praksu u oblasti podrške osobama sa invaliditetom na temu - život u zajednici i politička participacija za program Život u zajednici uz podršku, odnosno program "Male kućne zajednice" (Supported Living in the Community).

Program će biti predstavljen na konferenciji ZERO projekta u Beču krajem februara 2019. godine, kao jedan od 66 primera dobre prakse, od nominovanih 318.

- ZERO projekat, inicijativa ESSL fondacije, usmeren je na prava osoba sa invaliditetom širom sveta. Mrežu Projekta čini preko 3000 stručnjaka iz više od 150 zemalja sa ciljem da identifikuju i promovišu politike i prakse koje utiču na unapređenje kvaliteta života osoba sa invaliditetom. Svake godine objavljuju izveštaje u kojima obrađuju neku od tema u skladu sa Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom Ujedinjenih nacija, a rezultati se predstavljaju na godišnjoj konferenciji koja umrežava 500 delegata iz više od 70 zemalja – saopštavaju u kabinetu gradonačelnika. 

Usluga stanovanja u malim kućnim zajednicama obezbeđuje se mladima sa smetnjama u razvoju i odraslim i starijim licima sa teškoćama, i obuhvata odgovarajući smeštaj, stručnu pomoć i podršku za razvoj i održavanje praktičnih veština potrebnih za svakodnevni život. Ova usluga obezbeđuje se, u okviru Programa unapređenja socijalne zaštite Grada Novog Sada, u skladu sa Odlukom o socijalnoj zaštiti, od 2005. godine kada je bilo dve kućne zajednice sa pet korisnika, a u 2018. godini bilo je 16 kućnih zajednica sa 80 korisnika.

Grad Novi Sad dobio je Globalno priznanje i 2016. godine za inovativnu praksu u oblasti podrške osobama sa invaliditetom na temu - Edukacija i IKT, za Program "Učenje na daljinu - u slučaju dužeg bolničkog ili kućnog lečenja" kao dodatna podrška detetu i učeniku, koji je kreiran 2008. godine, sa ciljem povećanja dostupnosti obrazovanja za decu, prvenstveno za decu sa smetnjama u razvoju.

Grad Novi Sad kako dalje saopštavaju ima razvijene usluge socijalne zaštite, pre svega usluge koje podržavaju život u prirodnoj porodici, kao i uslugu podrške za samostalan život i podsticanje socijalne inkluzije.

- Programe Rani razvoj dece sa smetnjama u razvoju do tri godine, Dodatna podrška detetu i učeniku, Male kućne zajednice, Predah - smeštaj, radnoterapijsko angažovanje, edukacija i volontiranje, kao i usluge dnevnog boravka za decu predškolskog uzrasta, decu i mlade sa smetnjama u razvoju i odrasle i starije sa teškoćama, realizuje Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" sa domom učenika – zaključuju u saopštenju. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • x

  pre 442 dana i 15 sati

  baš sjajno.
  e, kad je sve tako idealno, molim Grad Novi Sad da sedne u invalidska kolica i pokuša da se prošeta recimo cvijićevom ili dositejevom ulicom po trotoaru.
  ili da pokuša da se samostalno popne na silne rampe od 45 stepeni po zgradama novog sada, koje mahom vode pravo u neki zid.
  e, kad to izvede, onda neka lepo primi nagradu. do tada, junačkije i čojstvenije je ovu nagradu odbiti kao nezasluženu.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Fatamorgana

  pre 440 dana i 20 sati

  Ni Slike ni tona
  Na papiru idealno a u stvarnosti katastrofa...
  Nek im je bog u pomoći

  Oceni komentar:
  0
  0